Ovo je kombinacija salate sa belim lukom, ali bez sirćeta, i punjenih pohovanih paprika ali bez pohovanja, osvežava, razblažuje, a u isto vreme ima pun ukus. Nekome salata, a nekome prilog. Prijatno!
Sastojci:
- 1kg mesnate babure paprike ( mada može bilo koja, mislim da bi sa rogom imalo poseban šmek )
- oko 1 kašika soli ili po ukusu malo bibera, opet po ukusu
- 100 ml ulja
- 180 g ili jedna mala kisela pavlaka
- 180 ml jogurta, opet jedna mala čaša ( ukoliko je veće pakovanje, sve mere mogu da idu na 200 ml )
- 100 ml vode
- 1 kašika brašna
- beli luk po ukusu ( može biti svež, a i u granulama ili prahu )
Priprema:
Uključiti rernu na 200 stepeni.
Papriku očistiti od peteljki pa preseći po sredini i onda svaki deo zavisno da li su paprike manje ili veće na dva ili tri dela.
Premazati uljem tepsiju pa ređati papriku, prvo jedan red koji malo nauljimo, pospemo solju i biberom pa drugi red.
Između naseckamo belog luka ili pospemo granulama ili prahom. Uradite to po ukusu, neko voli da se oseti beli luk više, a neko manje. Doduše ima i onih koji uopšte ne vole, u tom slučaju samo ga izostaviti.
Tako pripremljenu papriku staviti u rernu da se peče oko sat vremena. Procenite po paprici koju vi budete stavili koliko je vremena potrebno. Trebalo bi da je paprika otpustila, na vrhovima da ju je malo toplina rerne čak i zapekla, a na ubod viljšuskom da je mekana, nikako da se raspada.
Umutiti zatim kiselu pavlaku, jogurt i brašno, pa naliti vodu i opet umutiti. Na kraju dodati so i biber, može i peršunovog lista, malo belog luka i prahu ili granulama pa lagano prelivati preko paprike vodeći računa da svuda prelijete podjednako.
Paprika u tepsiji treba da je gusto poslagana, čak i jedna preko druge da bi, kada se bude prelila cela, bila u ovom “soku”.
Vratiti u rernu još 30 minuta ili dok ne procenite da je dovoljno.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem