1. Kratko propržite meso na ulju, samo toliko da izgubi crvenu boju. Izvadite meso i stavite ga na stranu.
2. U istoj masnoći propržite što sitnije isečene crveni i beli luk, pa dodajte povrće seckano na kockice ili kolutove, i sve zajedno malo propržite.
3. Dodajte seckanu slaninu i stelju, pržite minut-dva i onda dodajte ranije proprženo meso. Sve lepo promešajte, stavite kašičicu ljute aleve paprike, još malo promešajte da se sve izjednači, nalijte bujonom, dodajte i lovorov list, biber u zrnu, so, izmrvljenu suvu ljutu papričicu, peršunov i celerov list i sok od paradajza. Poklopite i ostavite da proključa.
4. Smanjite vatru da se lagano krčka uz samo malo otklopljenu posudu i po neko mešanje. Gulaš treba kuvati najmanje 2-2,5 sata, uz povremeno dolivanje bujona (ili vode). Gustinu gulaša podešavajte po ukusu. Gulaš kuvajte do takve gustine da, kad dodate vino, dobije željenu gustinu.