Recept za ovu jednostavnu slanu tortu sa rozen koricama, idealan je izbor kao predjelo za Uskrs. Pored toga što je izdašna i kremasta, ali i neobičnog spoja različitih ukusa, ova slana đakonija deluje izuzetno dekorativno.
Pravi se za tren oka, nema pečenja kora, ni komplikovanih slanih filova.
Sastojci:
- 1 pakovanje slanih rozen kora
- 500 g feta sira
- 300 g krem sira
- 200 g kajmaka
- 100 g majoneza
- 100 g margarina
- 200 g pečenice
- 200 g šunke
- 3 jajeta
- 2 kašike ajvara
- 4 kisela krastavca
- 100 g kačkavalja
Priprema:
Umutite mikserom krem sir i kajmak, pa postepeno dodajte feta sir i majonez. Posebno penasto umutite margarin, pa mu dodajte kašiku po kašiku fila. Kad se sve lepo sjedini, podelite fil na 8 delova. Uzmite prvu rozen koru, stavite je na poslužavnik, premažite je polovinom prvog dela fila, poređajte šunku tako da ima što manje šupljina, pa premažite ostatkom prvog dela fila. Preko stavite drugu koru. U drugi deo fila izrendajte jedno i po jaje i izmešajte, pa nanesite na koru.
Preko stavite treću koru. U treći deo fila stavite kašiku ajvara, promešajte, pa nanesite na koru. Stavite i četvrtu koru, na nju nanesite polovinu četvrtog dela fila, poređajte pečenicu, pa premažite ostatkom fila. Stavite petu koru. U fil dodajte sitno izrendane kisele krastavčiće, promešajte fil i nanesite ga na koru. Stavite šestu koru, pa nanesite šesti fil sa ajvarom. Stavite sedmu koru, pa nanesite sedmi fil sa narendanim 1,5 jajetom. Na kraju ide osma kora i osmi deo fila koji je samo osnovni bez dodataka. po želji ukrasite krastavčićima.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem