Šarena salata od povrća nezaobilazna je u pripremi zimnice. Jednostavno se pravi, nema baranje ni kuvanja povrća, samo strpljenja da ga naseckate. Važno je da odaberete kvalitetno i sveže povrće koje nema oštećenja. U ovaj recept se ne dodaje konzervans, već se tegle pasterizuju u rerni što je daleko zdravije. 

Sastojci:

  • 1 kg karfiola
  • 1 kg krastavca
  • 1 kg žute paprike
  • 1 kg crvene paprike
  • 1 glavica kupusa
  • 500 g šargarepe
  • 5 l vode
  • 1 l sirćeta
  • 100 g šećera
  • biber u zrnu
  • lovorov list

Priprema:

Povrće dobro operite i očistite. Odvojite cvetove karfiola, paprike isecite na trakice, krastavac i šargarepu na kolutove, a kupus naribajte na šire rende. U dobro oprane i suve tegle slažite povrće. Nemojte previše nabijati povrće, ali tegle dobro napunite i u svaku dodajte lovorov list i biber u zrnu. Pomešajte vodu sa šećerom, soli i sirćetom, pa prokuvajte do ključanja. Dok je preliv još vruć, sipajte preko povrća do vrha tegle. Dolivajte vodu postepeno kako tegle slučajno ne bi pukle. Tegle dobro zatvorite i stavite ih u rernu zagrejanu na 100 stepeni. Nakon pola sata isključite rernu, ali je nemojte otvarati. Ostavite tegle da se potpuno ohlade. Nakon toga prebacite ih na hladno i tamno mesto, a nakon otvaranja salatu čuvajte u frižideru.

Izvor: Stvar ukusa

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE