Šarena salata od povrća nezaobilazna je u pripremi zimnice. Jednostavno se pravi, nema baranje ni kuvanja povrća, samo strpljenja da ga naseckate. Važno je da odaberete kvalitetno i sveže povrće koje nema oštećenja. U ovaj recept se ne dodaje konzervans, već se tegle pasterizuju u rerni što je daleko zdravije.
Sastojci:
- 1 kg karfiola
- 1 kg krastavca
- 1 kg žute paprike
- 1 kg crvene paprike
- 1 glavica kupusa
- 500 g šargarepe
- 5 l vode
- 1 l sirćeta
- 100 g šećera
- biber u zrnu
- lovorov list
Priprema:
Povrće dobro operite i očistite. Odvojite cvetove karfiola, paprike isecite na trakice, krastavac i šargarepu na kolutove, a kupus naribajte na šire rende. U dobro oprane i suve tegle slažite povrće. Nemojte previše nabijati povrće, ali tegle dobro napunite i u svaku dodajte lovorov list i biber u zrnu. Pomešajte vodu sa šećerom, soli i sirćetom, pa prokuvajte do ključanja. Dok je preliv još vruć, sipajte preko povrća do vrha tegle. Dolivajte vodu postepeno kako tegle slučajno ne bi pukle. Tegle dobro zatvorite i stavite ih u rernu zagrejanu na 100 stepeni. Nakon pola sata isključite rernu, ali je nemojte otvarati. Ostavite tegle da se potpuno ohlade. Nakon toga prebacite ih na hladno i tamno mesto, a nakon otvaranja salatu čuvajte u frižideru.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem