Jedan od najukusnijih načina da spremite karfiol je upravo ovako, zapečen u rerni i to sa ukusnim prelivom kom niko neće odoleti. Još kada ga pospete kačkavaljem dobiće savršenu zlatni koricu, a kada ga budete jeli sir se razvlači. Priprema nije komplikovana, a može da bude i savršen prilog uz meso. Kada jednom budete napravili zapečeni karfiol na ovaj način, sigurno će vas oduševiti da ćete ga praviti stalno. 

Sastojci:

  • 1 glavica karfiola
  • 100 g putera
  • 100 g kačkavalja
  • 250 ml mleka
  • 2 jajeta
  • 1 kašika brašna
  • so, biber

Priprema:

Karfiol očistite i odvojite cvetove, pa ih kratko blanširajte u posoljenoj vodi, oko 10 minuta. Procedite ga i poređajte u vatrostalnu činiju. Omekšali puter umutite sa jajima da postane penast, a zatim ulijte mleko sve vreme muteći. Potom dodajte brašno, biber i so, pa još jednom kratko umutite. Dobijenu smesu prelijte preko karfiola i činiju malo protresite, tako da sav karfiol bude preliven sa svih strana. Rernu zagrejte na 180 stepeni i pecite oko 20 minuta. Pred kraj pečenja izvadite karfiol, pospite ga narednanim kačkavaljem i vratite još malo da dobije lepu zapečenu koricu. Služite dok je još topao.

Izvor: Stvar ukusa

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE