Džem od višanja je savršena kombinacija slatkog i kiselkastog, a izgleda prelepo kao punjenje u pecivima ili namazan na obično parče hleba. Ovaj jednostavni recept za džem od višanja će vas oduševiti. Sve izmerite na kašike i šolje, pratite proces sterilizacije tegli i vaš domaći džem je gotov! Evo kako se pravi džem od višanja!

Sastojci:

  • 4 šolje višanja, bez koštica
  • 3 šolje granuliranog šećera
  • 2 kašike limunovog soka
  • 1 kašičica limunove kore (opciono)

Recept:

Stavite višnje bez koštica u veliku šerpu ili lonac. Malo ih izgnječite gnječilicom za krompir ili viljuškom da puste sok. Dodajte šećer, limunov sok i limunovu koricu (ako koristite) u lonac. Dobro promešati da se sjedini.

Stavite lonac na srednju vatru i dovedite smešu do ključanja, često mešajući da se šećer rastvori. Kada smeša proključa, smanjite vatru na malu temperaturu i ostavite da se krčka oko 30-40 minuta. Povremeno mešajte kako biste sprečili lepljenje i obezbedili ravnomerno kuvanje.

Kada džem od višanja dostigne željenu konzistenciju, sklonite lonac sa vatre i ostavite da se malo ohladi.

Prebacite džem u sterilisane tegle, ostavljajući oko pola centimetra prostora do vrha. Obrišite rubove tegle, dobro zatvorite poklopcima i sterilišite tegle u ključaloj vodi deset minuta da biste osigurali pravilno očuvanje.

Nakon obrade, izvadite tegle iz vodenog kupatila i ostavite da se ohlade na sobnoj temperaturi. Džem će nastaviti da se zgušnjava dok se hladi. Kada se potpuno ohlade, čuvajte tegle na hladnom i tamnom mestu. Džem se može čuvati do godinu dana.

Uživajte u svom domaćem džemu od višanja! Savršen je za mazanje na tost, u kombinaciji u desertima sa sirom ili kao punjenje za peciva. Mi vam predlažemo kiflice sa džemom, pogledajte u bonus videu kako se prave!

BONUS VIDEO:

Kiflice sa džemom Instagram/cooking_with_larisa

Izvor: StvarUkusa