Vreme je da se sprema zimnica i ako niste niste odlučili šta sve da pripremate, pored nezaobilaznog ajvara i pečenih paprika, mi vam predlažemo i ovu kiselu salatu sa pasuljem. Ovo je recept ruskih domaćica, a kako je pasulj namirnica koju svi vole savetujemo da ovu salatu uvrstite u vašu zimnicu, jer je odličan prilog uz meso, a oduševiće i goste kada dođe vreme slava.
- Sastojci:
- 500 g pasulja
- 750 g crnog luka
- 750 g šargarepe
- 750 g paprike
- 1,5 l soka od paradajza
- 120 ml ulja
- 30 ml sirćeta
- 1,5 kašika soli
- 100 g šećera
Priprema:
Pasulj potopite u vodu na par sati, pa procedite i sipajte novu vodu. Kuvajte dok ne bude skoro gotov (ne treba da bude skroz mekan), pa posolite. U drugu šerpu sipajte ulje, pa dodajte sitno seckani crni luk i pržite dok ne omekša. Zatim sipajte paradajz sos, pa posolite i dodajte rendanu šaragarepu. Promešajte, pa dodajte i papriku isečenu na trake, a onda proceđeni pasulj i šećer. Ponovo promešajte, pa kad proključa poklopite i kuvajte još pola sata. Nakon toga sipajte sirće i promešajte. Dobijenu salatu sipajte u sterilisane tegle i dobro zatvorite. Okrenite naopačke, pokrijte peškirom ili ćebetom i ostavite da se potpuno ohladi.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa
Uskršnja salata sa tortelinama, šunkom i kačkavaljem
Kako da dobijete najlepšu žutu boju jaja za Uskrs
Kako se pravilno kuvaju jaja za Uskrs
Grilovani fileti šarana sa povrćem za Veliki petak
Posna pita sa jabukama za Veliki petak