1. Zamrzavanje
Oprano i osušeno bilje stavite na pleh, a potom i u zamrzivač preko noći. Tako smrznuto bilje složite u porcije i vrećice za zamrzavanje i držite u zamrzivaču dok vam ne zatreba. Na ovaj način bilje će zadržati svoju svežinu nekoliko meseci. Ako želite da produžite njihovo trajanje, oprano bilje stavite u posudice za led, napunite ostatak slobodnog prostora vodom, pa koristite u obliku zamrznutih kocki.
Pogledajte i Korisni saveti za pripremu zimnice
2. Zamrzavanje pomoću maslaca
Još jedan sjajan način konzerviranja svežeg bilja jeste da ga ugradite u kocke maslaca. Operite i osušite željenu vrstu bilja, dodajte mu omekšani maslac, pa sve zajedno umešajte u jednoličnu smesu. Napunite njome posudu za led, zamrznite, a koristite po potrebi. Kockica zamrznutog maslaca s biljem naročito je pogodna za pripremu supa i variva, ali i pečenje odrezaka na grilu.
Pogledajte i recepte za zimnicu
3. Začinsko sirće
Sa svežim začinskim biljem možete oplemeniti i ukus sirćeta. Obično belo sirće koristite za nežne začine poput matičnjaka, a jabukovo za nešto jače arome poput ruzmarina. Idealni odnos namirnica je 100 grama začina s 400 ml sirćeta. U staklenu bocu ubacite željenu kombinaciju začina, prelijte sirćetom i začepite bocu plutom. Odložite na mračnom i tamnom mestu na četiri do šest nedelja. Ukus će postepeno jačati i tako oplemenjivati vaše salate, grilovano povrće i druge vrste jela koja zahtevaju kiselinu.
Pogledajte i Kako da vam biljni začini duže budu sveži
4. Začinsko ulje
I ulje možete iskoristiti za skladištenje začinskog bilja, ali ova vrsta "konzerviranja" je podložna bržem kvarenju, pa sastojke začinskog ulja treba potrošiti u svega nekoliko nedelja od pripreme. U željenu vrstu ulja stavite oprano i osušeno sveže bilje, dobro zatvorite i ostavite u frižideru.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus