1. Trešnje oprati, očistiti i izmeriti. Staviti ih u šerpu u kojoj će se kuvati, posuti šećerom (red trešanja, red šećera). Poklopiti šerpu i staviti je u frižider na 3-4 sata, da trešnje malo puste sok.
2. Kuvati na umerenoj temperaturi da uvri tečnost i masa postane gusta, kad se izvadi na tanjirić da se ne razliva. Povremeno promešati.
3. Pred kraj kuvanja dodati vanilin šećer i promešati malo štapnim mikserom, smanjiti temperaturu i do kraja kuvanja neprestano mešati varjačom.
4. Suve i čiste tegle staviti u rernu, uključiti na 100 C. Posle 30-ak minuta ih izvaditi, ostaviti nekoliko minuta da se prohlade, pa topao pekmez sipati u tople tegle. Rernu isključiti. Pune tegle vratiti unutra na 15 minuta, zatim ih izvaditi, dobro zatvoriti, uviti u peškir i ostaviti da se tako ohlade.
Uživajte u ukusu!
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/
Izvor: Recepti