1. Trešnje oprati, očistiti i izmeriti. Staviti ih u šerpu u kojoj će se kuvati, posuti šećerom (red trešanja, red šećera). Poklopiti šerpu i staviti je u frižider na 3-4 sata, da trešnje malo puste sok.


Sastojci:

2 kg trešanja (očišćenih)

1 kg šećera

3 kesice vanilin šećera

2. Kuvati na umerenoj temperaturi da uvri tečnost i masa postane gusta, kad se izvadi na tanjirić da se ne razliva. Povremeno promešati.

3. Pred kraj kuvanja dodati vanilin šećer i promešati malo štapnim mikserom, smanjiti temperaturu i do kraja kuvanja neprestano mešati varjačom.

4. Suve i čiste tegle staviti u rernu, uključiti na 100 C. Posle 30-ak minuta ih izvaditi, ostaviti nekoliko minuta da se prohlade, pa topao pekmez sipati u tople tegle. Rernu isključiti. Pune tegle vratiti unutra na 15 minuta, zatim ih izvaditi, dobro zatvoriti, uviti u peškir i ostaviti da se tako ohlade.

Uživajte u ukusu!

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/

Izvor: Recepti