Evo nekoliko godinama sticanih veština, odnosno saveta, mnogo starijih i iskusnijih domaćica, za ostavljanje određenih, trenutno aktuelnih, namirnica za zimu.

Boranija

Pošto je vreme za ostavljanje graška već prošlo, na redu je boranija. Boraniju u zamrzivač nikada nemojte stavljati blanširanu, niti obarenu. Pre stavljanja u zamrzivač, boraniju treba očistiti, oprati i izdinstati desetak minuta na masti. Mast ima ulogu omotača – boraniji daje prirodan ukus, pa je i nakon više meseci ukusna i sveža kao da je tek ubrana. Kada se ovako spremljena boranija potpuno ohladi, pakuje se u kese i zamrzava. Na isti način konzervira se i grašak.

Paprike

Ako u zamrazivač stavljate paprike za punjenje, a one po pravilu uvek zauzimaju mnogo mesta, izaberite lepe velike babure, odsecite im vrhove, očistite ih i dobro operite. U dublji sud stavite vodu (količina vode zavisi, naravno, od toga koliko paprika imate) i punu varjaču masti. Spustite paprike u vodu s mašću 3-5 minuta, tek da promene boju. Prohladite ih, spakujte u kese i zamrznite. Na ovaj način paprike se lakše pakuju, zauzimaju manje mesta u zamrzivaču, a i veoma su ukusne kada se odmrznu.

Voće

Jagode, maline, kajsije, breskve i ostalo voće, koje i te kako dobro dođe zimi kada nema ničeg, uvek stavljajte u posude i svaki red voća dobro pospite šećerom. Šećer čuva voće i ne dozvoljava mrazu da prodre u njega i oduzme mu prirodan ukus.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: krstarica.com