Ako u svojoj bašti imate više svežeg povrća nego što možete da pojedete odmah da vam povrće ne bi propalo, najbolje je da ga adekvatno zamrznete. Iskusne domaćice vam savetuju kako to da uradite na najbolji način.
Evo nekoliko godinama sticanih veština, odnosno saveta, mnogo starijih i iskusnijih domaćica, za ostavljanje određenih, trenutno aktuelnih, namirnica za zimu.
Boranija
Pošto je vreme za ostavljanje graška već prošlo, na redu je boranija. Boraniju u zamrzivač nikada nemojte stavljati blanširanu, niti obarenu. Pre stavljanja u zamrzivač, boraniju treba očistiti, oprati i izdinstati desetak minuta na masti. Mast ima ulogu omotača – boraniji daje prirodan ukus, pa je i nakon više meseci ukusna i sveža kao da je tek ubrana. Kada se ovako spremljena boranija potpuno ohladi, pakuje se u kese i zamrzava. Na isti način konzervira se i grašak.
Paprike
Ako u zamrazivač stavljate paprike za punjenje, a one po pravilu uvek zauzimaju mnogo mesta, izaberite lepe velike babure, odsecite im vrhove, očistite ih i dobro operite. U dublji sud stavite vodu (količina vode zavisi, naravno, od toga koliko paprika imate) i punu varjaču masti. Spustite paprike u vodu s mašću 3-5 minuta, tek da promene boju. Prohladite ih, spakujte u kese i zamrznite. Na ovaj način paprike se lakše pakuju, zauzimaju manje mesta u zamrzivaču, a i veoma su ukusne kada se odmrznu.
Voće
Jagode, maline, kajsije, breskve i ostalo voće, koje i te kako dobro dođe zimi kada nema ničeg, uvek stavljajte u posude i svaki red voća dobro pospite šećerom. Šećer čuva voće i ne dozvoljava mrazu da prodre u njega i oduzme mu prirodan ukus.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu
Izvor: krstarica.com