Nakon Vaskrsa neretko se po frižideru vuku ostaci nakon praznične trpeze, a s obzirom na to da bi bilo dobro da se što manje hrane baca, pokušajte da iskoristite te ostatke u narednim danima. Ipak, ono što iznenađuje je da kuvana jaja imaju kraći rok trajanja od svežih jaja.

Kako pravilno čuvati kuvana jaja?

Tokom kuvanja uklanja se zaštitni sloj koji oblaže ljusku, čime jaja postaju osetljivija na vazduh i štetne mikroorganizme. Stoga je hlađenje kuvanih jaja izuzetno važno kad je u pitanju sprečavanje kontaminacije ili kvarenja.

Njihovo čuvanje u frižideru pomaže usporavanje rasta bakterija jer potencijalno opasne bakterije rastu sporije na temperaturama ispod 4°C. Izbegavajte dugo držanje kuvanih jaja na sobnoj temperaturi i stavite ih u frižider nakon 2 sata od kuvanja.

Takođe ih je najbolje čuvati u kartonskoj kutiji ili u hermetički zatvorenoj posudi. Držite ih na unutrašnjoj polici, a ne u vratima, jer često otvaranje i zatvaranje frižidera može uzrokovati variranje temperature na tom mestu.

Koliko dugo mogu izdržati tvrdo kuvana jaja pre nego što se pokvare?

Ako se pravilno čuvaju, tvrdo kuvana jaja - oguljena ili neoguljena - mogu se sigurno držati u frižideru otprilike nedelju dana. Ako niste sigurni koliko dugo su vaša tvrdo kuvana jaja bila čuvana u frižideru, prvo proverite je li im se na ljusci stvara sluzavi sloj. Ako to primetite, bacite jaje.

Boja žumanceta

Mnogi ljudi se brinu ako je žumance tvrdo kuvanog jajeta zelenkasto-sive boje. Međutim, to ne znači da se jaje pokvarilo. Boja žumanceta varira u zavisnosti od vremena i temperature kuvanja. Kada se jaja dugo kuvaju, žumance postaje bleđe i na kraju poprimi zelenkasto-sivu boju.

Ova boja se javlja kad prekuvate jaje jer to uzrokuje reakciju gvožđa iz žumanceta sa sumporovodonikom iz belanceta. Iako to može uticati na teksturu i ukus u ustima, sigurno je za jelo.

Izvor: Stvar ukusa