Mimoza salata je kraljica svake svečane trpeze, baš kao i ruska. Uglavnom se pravi kada je napolju hladno jer sadrži sastojke koji su teški za varenje, ali jedan ruski kuvar je otkrio kako da je napravite i da u njoj uživate i leti. Recept za ovu salatu dolazi iz Rusije, a ime je dobila zbog sličnosti sa cvetovima mimoze razbacanim po snegu. Ta sličnost se dobija kada žumance izrendane po površini salate.
Danas postoji dosta različitih recepata za ovu salatu, a profesionalna ruska kuvarica Julija Arhipova otkriva kako da je napravite kao nekada sve ruske domaćice.
Evo koji sastojci se razlikuju:
Šunka
Za razliku od naših domaćica, ruske i dan danas koriste ribu, a ne šunku. Ipak današnje domaćice koriste ribu u konzervi, a nekada se koristila kuvana riba (mi je zovemo lešo). Kuvana riba ima bolji ukus od konzervirane, pa vam predlažemo da probate da je dodate.
Krompir
Originalni recept za mimozu nije sadržao krompir, njega su domaćice kasnije dodale i to da bi povećale nutritivnu vrednost salate.
Šargarepa
Kuvana šargarepa je nekada bila obavezan sastojak čuvene salata, a danas je mnogi izbacuju.
Sir
Tvrdi sir se kao i krompir ne nalazi u originalnom receptu za mimoza salatu, ali danas domaćice često dodaju. I bez njega salata je preukusna.
Pročitajte i ovo: Recept za mimoza salatu
BONUS VIDEO:
StvarUkusa/S.B.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem