Mimoza salata je kraljica svake svečane trpeze, baš kao i ruska. Uglavnom se pravi kada je napolju hladno jer sadrži sastojke koji su teški za varenje, ali jedan ruski kuvar je otkrio kako da je napravite i da u njoj uživate i leti. Recept za ovu salatu dolazi iz Rusije, a ime je dobila zbog sličnosti sa cvetovima mimoze razbacanim po snegu. Ta sličnost se dobija kada žumance izrendane po površini salate. 

Danas postoji dosta različitih recepata za ovu salatu, a profesionalna ruska kuvarica Julija Arhipova otkriva kako da je napravite kao nekada sve ruske domaćice.

Evo koji sastojci se razlikuju: 

Šunka 

Za razliku od naših domaćica, ruske i dan danas koriste ribu, a ne šunku. Ipak današnje domaćice koriste ribu u konzervi, a nekada se koristila kuvana riba (mi je zovemo lešo). Kuvana riba ima bolji ukus od konzervirane, pa vam predlažemo da probate da je dodate. 

Krompir

Originalni recept za mimozu nije sadržao krompir, njega su domaćice kasnije dodale i to da bi povećale nutritivnu vrednost salate. 

Šargarepa

Kuvana šargarepa je nekada bila obavezan sastojak čuvene salata, a danas je mnogi izbacuju.

Sir

Tvrdi sir se kao i krompir ne nalazi u originalnom receptu za mimoza salatu, ali danas domaćice često dodaju. I bez njega salata je preukusna. 

Pročitajte i ovo: Recept za mimoza salatu

BONUS VIDEO: 

Kako se pravi najbolja grčka salata Instagram/ _eating_with_emily

StvarUkusa/S.B.