Artičoke su, prema nekim izvorima, poreklom s Mediterana, najverovatnije sa Sicilije, a „kraljevski“ status dobile su u srednjem veku kada ih je obožavalo evropsko plemstvo i kad su im se pripisivala afrodizijačka svojstva.
Danas su Francuska, Italija i Španija najveći svetski proizvođači artičoka, pa je taj delikates pravi dragulj mediteranske kuhinje.
Italijani vole da je pune mešavinama začina i prže na maslinovom ulju.
Francuski kuvari pune ih plodovima mora, i sve začine prezlama pomešanim s lukom, belim lukom, sirom i sveže rendanom korom limuna, a često poslužuju i njihove listove oko posude sa sosom od kamenica.
U Španiji se sa uživanjem jede njihova stabljika koja je puna ukusa samo kad je dovoljno zrela, a prezrele stabljike su gorke i neukusne.
Artičoke su veoma bogate vlaknima. Jedan plod srednje veličine sadrži čak 6 g vlakana.
Ako ste na dijeti, jedite artičoke - niskokalorične su: 130 g sadrži svega 60 kcal.
Pogledajte recepte sa artičokom:
Sendvič sa sirom i artičokama
Čorba od artičoke
Salata od paste i artičoke
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus