Ako često grickate pisatće činite veliku uslugu svo zdravlju, a da verovatno toga niste ni svesni. Evo nekoliko lekovitih svojstava pistaća

Za zdravo srce

Dokazano je da ovi orašasti plodovi smanjuju nivo lošeg holesterola, a povećavaju nivo dobrog, i to samo nakon kratkog perioda umerenog konzumiranja. Pun je antioksidanata, kao što su vitamini A i E, koji se bore protiv upala, štite krvne sudove i smanjuju rizik od srčanih bolesti. Čak i samo malo njih povećati će nivo luteina, moćnog antioksidanta, koji štiti od lošeg holesterola i tako štiti zdravlje najbitnijeg organa u telu – srca!

Pogledajte i 7 najboljih namirnica za zdravlje srca

Reguliše šećer u krvi

Jedući pistaće smanjujete šanse za nastanak dijabetesa tipa 2. U jednoj šoljici pistaća leži čak 60% preporučene dnevne doze fosfora. Osim što ovaj mineral razbija proteine u aminokiseline, fosfor pospešuje i toleranciju na glukozu.

Pogledajte i 10 namirnica koje štite od dijabetesa

Za zdravu krv

Pistaći su odličan izvor vitamina B. Ovaj vitamin esencijalan je za proizvodnju hemoglobina, proteina koji je odgovoran za prenos kiseonika kroz krvotok do ćelija, ali koji takođe povećava nivo kiseonika koji prenosi.

Pogledajte i Pročistite krv napitkom od belog luka

Dobar za nervni sistem

Vitamin B6 koji se nalazi u ovim plodovima ima jako pozitivan učinak na naš nervni sistem. Poznat kao vitamin nerava, Vitamin B6 omogućava stvaranje nekoliko neurotransmitera, prenosnika poruka u nervnom sistemu. Takođe je potreban za usvajanje vitamina B12, kao i za stvaranje crvenih krvnih zrnaca.

Pogledajte i Prirodni lekovi protiv stresa

Za zdrave oči

Pistaći sadrže dva karotenoida koje teško možemo naći u ostalim orašastim plodovima. Radi se o luteinu i zeaksantinu, antioksidantima zaštitnicima očiju i vida, koji smanjuju rizik od degeneracije oka i sprečava razvoj očne mrene.

Za jak imunitet

Zdrav imunološki sistem zahteva adekvatnu dozu vitamina B6, kojih, kako smo već naveli, u pistaćima ima mnogo. Vitamin B6 (piridoksin) je jedan od osam B vitamina koji telu pomažu da se hrana pretvori u energiju. Deficit vitamina B6 je redak i manifestuje se kao slabost mišića, nervoza, iritabilnost, depresija, slaba koncentracija i gubitak kratkoročnog pamćenja. Pistaći su takođe odličan izvor vlakana, a u samo 100 grama nalazi se 10,3 grama dijetalnih vlakana koji su presudni u ubrzavanju metabolizma i koji sprečavaju rak creva.

Pogledajte i Ove činjenice o pistaćima verovatno niste znali

Za zdravu kožu

Pistaći su dobar izvor vitamina E, moćnog antioksidanta koji štiti kožu od štetnih UV zračenja, esencijalnog za zdravlje membrana ćelija i često preporučenog za zdravu i lepu kožu. Pistaći su rekorderi među orašastim plodovima prema sadržanoj velikoj količini antioksidansa koji su ključni za obnovu ćelija i zbog kojih su prozvani prirodnim botoksom. U borbi protiv starenja se preporučuje pet do deset pistaća dnevno.

Pogledajte i Domaća krema protiv bora

Štiti od raka

E vitamin štiti od određenih oblika raka, a pistaći obiluju gama- tokoferolom (oblikom vitamina E) koji može smanjiti rizik od razvijanja raka pluća za čak 30 posto. Samo 68 grama pistaća dnevno izvrsna je preventiva zloćudnoj bolesti. A s obzirom na to da su odličan izvor vlakana, presudni su u ubrzavanju metabolizma i tako smanjuju rizik za nastanak raka debelog creva.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: namirnice.ba