Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako odabrati mineralnu vodu

Kao što je i u životu potrebno naći balans, tako je i kod mineralne vode mnogo bitniji uravnotežen odnos sastojaka od njihove pojedinačne količine.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock

Da bi se shvatila uloga mineralnih voda, kada je reč o zdravlju ljudskog organizma, potrebno je poći od činjenice da nisu sve vode iste. Zato je važno da pre nego što odlučite koja je mineralna voda „stvorena“ za vas, pažljivo pročitajte etiketu, informišite se o izvoru i tipu vode.

Telo najbolje apsorbuje minerale iz vode, a njihova kompozicija zavisi baš od njenog porekla. Raspitajte se o potrebnoj dnevnoj dozi minerala, kako biste adekvatnim unosom omogućili svom organizmu pravilno funkcionisanje.

U Srbiji se mineralne vode mogu podeliti na panonske, koje karakteriše visoka mineralizacija i visok nivo natrijuma, hlora i joda, descendentne – koje su niske mineralizacije i nastale su sakupljanjem atmosferskih padavina i vulkanske, koje su najkvalitetnije jer nastaju na velikim dubinama, gde se nalaze granitne stene jedinstvene kompozicije, iz kojih ove vode prirodno crpe kvalitetne minerale neophodne našem organizmu.

Glavni mineral koji se smatra odgovornim za povećanje krvnog pritiska je natrijum, i kod osoba senzitivnih na povećani unos ovog elementa javlja se hipertenzija.

Sa druge strane, preterani unos joda može dovesti do predisponiranosti za oboljenja štitne žlezde.

Analize su pokazale da nizak unos kalcijuma i magnezijuma dodatno doprinose razvoju visokog pritiska i da povećanje unosa ovih minerala smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti i njihovih komplikacija.

Međutim, mineralne vode vulkanskog porekla, koje sadrže kalcijum, magnezijum i natrijum-bikarbonate u idealnom odnosu, mogu imati veoma povoljno dejstvo na regulaciju krvnog pritiska, ali i na pravilan rad mišica, sastav kostiju i dobro funkcionisanje centralnog nervnog sistema. Suština njihove tajne je u balansu i međusobnom odnosu minerala, a ne isključivo u njihovoj pojedinačnoj količini.

Više na ovu temu

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti