Krofne su uvek dobro rešenje ako vam se jede nešto slatko.
Sastojci:
Za krofne:
1 ½ šolje univerzalnog brašna (260 g)
½ šolje brašna od celog pšenice (75 g)
¾ šolje granuliranog šećera (170 g)
2 kašike praška za pecivo
½ kašičice svežeg mlevenog muškatnog oraščića
½ kašičice mlevenog cimeta
¼ kašika mlevenog đumbira
1 kašika soli
1 ¼ šolje mlaćenice
1 jaje
2 kašičice čistog ekstrakta vanile
5 kašika putera, rastopljeno i malo ohlađeno
Za premaz:
½ šolje šećera
1 kašika mlevenog cimeta
Priprema:
Zagrejati rernu na 180°C i posude za krofne poprskati sa malo ulja. U srednjoj posudi umutite brašno, šećer, prašak za pecivo, muškatni oraščić, cimet, đumbir i so. Sklonite sa strane. U posebnoj posudi umutite puter, jaja, vanilu i rastopljeni puter. Pomešajte mokru i suvu smesu i mešajte gumenom špatulom dok se ne sjedini. Napunite poslastičarski špric mlaćenicom i punite krofne do pola. Pecite 8-10 minuta ili dok se krofne ne povuku po dodiru. Prebacite na žice i ostavite da odmare 5 minuta. Umutite zajedno 1/2 šolje šećera i 1 kašiku cimeta i sipajte u plitku činiju. Kad su se krofne dovoljno ohladile da podnesete, ali još tople, uvaljajte ih u cimet šećer da se dobro premažu. Poslužite toplo.
Patlidžan sa belim lukom po španskom receptu
Kako da napravite osvežavajući krem od jagoda
Salata od svežih krastavaca sa krem sirom
Lagani rižoto sa zelenim povrćem
Sočivo sa tikvicama za 30 minuta