Za domaći sladoled koji vam može poslužiti kao baza za voćne i čokoladne varijante potrebno vam je samo 5 sastojka. Oni koji vole neutralan i nežan ukus sladoleda, uživaće u njemu i bez posebnih dodataka. A ukoliko više volite čokoladne pročitajte kakako da napravite čokoladni domaći sladoled.

Recept za bazu za sladoled

Sastojci:

  • 300 ml slatke pavlake za šlag
  • 50g šećera
  • 3 supene kašike kukuruznog skroba
  • prstohvat soli
  • štapić vanile

Priprema:

U posudu ubacite 200 ml slatke pavlake, šećer i so. Rastvorite nožem mahunu vanile, izvadite semenke i ubacite ih u pavlaku. Kuvajte smesu na srednjoj temperaturi i konstantno mešajte. Sklonite s vatre kada pusti ključ.

U posudi izmešajte ostatak slatke pavlake s kukuruznim skrobom. Lagano umešajte u kuvanu smesu. Stavite sve na srednju vatru, mešajte i kuvajte otprilike 5 minuta, dok ne primetite da počinje da se zgrušava. Tada smanjite temperaturu na nižu i mešajte još 5 minuta dok smesa ne postane gusta.

Sklonite s vatre i potpuno ohladite na sobnoj temperaturi pre nego što smesu stavite u zamrzivač. Ako smesa ima grudvice, možete je umutiti mikserom.

U smesu po želji dodajte voće ili čokoladu i tako ćete imati različite ukuse.

Izvor: Stvra ukusa