Kada su napolju visoke temeprature osvežite se ledenim crno-belim kolačem koji da služite i umesto sladoleda, a nećete se puno namučiti da napravite. Sastoji se od 2 sloja, mlečnog i čokoladnog. Uspeva bukvalno svima, a i sastojci su poprilično jednostavni. 

Sastojci:

  • 125 g margarina
  • 1 čaša brašna
  • 1 l mleka
  • 160 g šećera
  • 1 kesica vanilin šećera

Još:

  • 2,5 čaše mleka
  • 1/2 čaše šećera
  • 1 kašika brašna
  • 1 kašika skroba
  • 2 kašike kakaoa
  • 1 žumance
  • 40 g crne čokolade
  • 1/2 čaše hladne vode

Priprema:

Istopite margarin, pa dodajte brašno i mešajte dok ne razbijte grudvice i dok se ne formira testo, a zatim sipajte mleko i šećer. Kuvajte i mešajte sve dok se sastojci ne sjedine i dok smesa malo ne omekša, ali da i dalje bude gusta. Sipajte vanilin šećer i promešajte, pa štapnim mikserom sve sjedinite kako bi smesa bila glatka, a gusta. Sipajte u vatrostalnu posudu malo vode i malo okrećite da voda navlaži i ivice posude, pa prospite. Sipajte smesu u nju i stavite u frižider da se stegne.
U mleko dodajte šećer, brašno, skrob, kakao i žumance. Kuvajte, uz neprestano mešanje dok se ne zgusne. Dodajte čokoladu i mešajte dok se ne istopi. Zatim sipajte vodu i štapnim mikesrom sjedinite smesu. Sipajte preko belog dela i stavite u frižider da se stegne.

Izvor: Stvar ukusa