Neobična i ukusna torta mravinjak napraviljena je u Rusiji šezdesetih i sedamdesetih godina. Ideja je da bila da se napravi jeftina torta koja prelepo izgleda, ali je i fantastičnog ukusa. U to vreme većina je bila siromašna, pa su sastojci za ovu tortu poprilično jednostavni. Uspeli su u svom naumu i napravili specijalitet koji i dan danas svi rado jedu. Isprobajte recept za mravinjak tortu koja se pravi od pečenog i rendanog testa i krema od kondenzovanog mleka i putera. To je originalni recept, a ako želite da ga poboljštate dodajte u testo mlevene lešnike i ukrasite tortu čokoladom. 

Sastojci:

Za testo:

  • 2 jajeta 
  • 140 g šećera 
  • 70 g maslaca 
  • 50 ml mleka
  • 450 g brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1/2 kašičice soli
  • mleveni lešnici (po želji) 

Za fil:

  • 380 g kuvano kondenzovanog mleka
  • 150 g maslaca

Za čokoladnu glazuru:

  • 50 g čokolade
  • 100 ml slatke pavlake 

Priprema:

Jaja, šećer, mleko i so umutite, pa dodajte prašak za pecivo i istopljeni puter. Promešajte i zatim postepeno dodajte brašno i umesite testo. Podelite ga na 2 dela, stavite u dve kese i ostavite u zamrzivaču minimum 2 sata. Testo izrendajte i stavite u posudu sa brašnom i promešajte rukama. Zatim sipajte mrvice testa u sito i dobro protresite da višak brašna nestane. Stavite na pleh obložen pek papirom i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta. Rukama usitnite to testo. Kondenzovano mleko istopite sa puterom i dodajte u izlomljeno testo, pa promešajte. Ako želite možete da dodate i mlevene lešnike i dobro promešajte. Sipajte u činiju za salatu obloženu providnom folijom i poravnajte. Zatvorite providnom folijom i stavite u frižider 1-2 sata. Otopite čokoladu i slatku pavlaku, pa ukrasite tortu koju ste izvadili iz posude. 

Ako ne možete da nađete gotovo kuvano kondeznovano mleko, onda koristite obično kondenzovano mleko. 

Izvor: Stvar ukusa 

KUVAJMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i OSVOJITE VREDNE NAGRADE