Torta ptičije mleko je ukusan desert koji se pravi od mekane čokoladne kore, fantastičnog belog krema, a na kraju ide neodoljiva čokoladna glazura. Nije komplikovana za pripremu, a svaka domaćica recept prilagođava svom ukusu. U nastavku teksta pročitajte kako da napravite zaista neodoljivu tortu sa kokosom, sirom i čokoladom. Topi se pri svakog zalogaju, a toliko lepo izgleda da možete da je iznesete i kada su neke svečane prilike. 

Sastojci: 

Za koru:

  • 3 jaja
  • 125 g brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 125 g šećera
  • 50 g kakaoa
  • 30 g putera
  • 30 ml kefira

Za krem: 

  • 340 g svežeg sira (može i krem sir)
  • 100 g kokosovog mleka 
  • 1 kašičica kokosa
  • 1 kašičica šećera 
  • 10 g želatina 
  • 50 ml vode 

Za glazuru:

  • 100 g čokolade
  • 70 ml mleka

Priprema:

Odvojite žumanca od belanaca, pa u žumanca dodajte kefir, brašno, kakao, prašak za pecivo, šećer, puter sobne temeprature i dobro umutite. Belanca penasto umutite, pa dodajte u smesu sa žumancima i lagano promešajte. Sipajte u kalup prečnika 15 cm koji ste obložili pek papirom (možete i da nauljite i pospete kakaom), pa pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 10 minuta. 

Svež sir pomešajte sa kokosovim mlekom i šećerom. Želatin prelijte ključalom vodom i snažno mešajte dok se potpuno ne rastvori, pa ostavite da nabubri. Istopite na pari, pa dodajte u smesu sa sirom. Lepo sjedinite i sipajte preko kore. Ostavite da se ohladi, a zatim prelijte čokoladnom glazurom koja se pravi tako što otopite čokoladu sa mlekom. 

Izvor: Stvar ukusa 

KUVAJMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i OSVOJITE VREDNE NAGRADE