Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pijani keksići od džin-tonika

Jednostavni i brzi kolačići pogodni desert za drage goste

  Izvor: Profimedia/Shutterstock

1. U posudu ubacite brašno, šećer i so pa na to stavite ohlađeni maslac narezan na kriške. Prstima povežite maslac s brašnom i razmrvite ga na komadiće veličine krupnih mrvica.


Sastojci:

300 g glatkog brašna

150 g hladnog maslaca

1 jaje srednje veličine

3 kašike džina

80 g kristalnog šećera

prstohvat soli

Preliv:

5 kašika šećera u prahu

2 kašike džina

1 kašika tonika 

2 kašike soka od limuna

2. Zatim u smesu ubacite razmućeno jaje i džin-tonik pa zamesite glatko testo. Oblikujte ga u kuglu koju potom treba spljoštiti u disk jer će se tako lakše valjati nakon hlađenja. Umotajte testo u plastičnu foliju i stavite u frižider na 20 minuta.

3. Nakon hlađenja testo pospite brašnom i razvaljajte na podlozi takođe posutoj brašnom. Testo valjajte na debljinu koja vama odgovara. Ako više volite tanke kekse neka testo bude tanje tj. deblje ako preferirate kekse "jače" kekse. Vodite računa o tome prilikom pečenja jer će tankim keksima trebati manje vremena u rerni.

4. Kekse izrežite kalupom po želji (npr. zvezdasti, okrugli ili kockasti kalup). Pleh za pečenje obložite masnim papirom i zatim na njega posložite kekse. Stavite u rernu zagrejanu na 180 stuepeni i pecite u proseku između 10 do 12 minuta, ovisno o debljini keksa. Najvažnije je zapamtiti da su keksi pečeni kada potamne na donjoj strani. U tom trenutku na gornjoj još uvek mogu biti svetli i malo mekši na dodir, ali nemojte da vas to omete i izvadite ih iz rerne jer će se za par minuta keksi stvrdnuti u potpunosti.

5. Ostavite kekse da se hlade, a vi krenite s pripremom preliva. U posudu stavite sve sastojke za preliv i pomešajte ih. Dobit ćete gustu i lepljivu belu smesu kojom ćete naposljetku ukrašavati ohlađene kekse.

6. Možete ih preliti cele ili pak delomično, po želji. Ukoliko želite da keksi budu bogato ukrašeni, najpraktičnije je posložiti ih na neku rešetku ispod koje možete staviti papir za pečenje. Zatim žlicom stavljajte preliv preko njih. Pustite da višak iscuri s njih i ostavite da se keksi suše na vazduhu dok se preliv ne stvrdne.

7. Ako pak kekse želite samo delomično ukrasiti s prelivom, stavite ga u vrećicu za dresiranje ili pak običnu malu kesu za zamrzavanje. Rukama "sterajte" preljev u jedan ćošak kesice i zatim pažljivo makazama odrežite vrh na tom delu. Pazite na to koliko ćete odrezati, ovisno o tome želite li tanke ili deblje ukrase.

SAVET PLUS:

- tokom pripreme testa u smesu možete dodati šaku-dve seckanih orašastih plodova po želji poput oraha, lešnika, badema, pistacije...

- u preliv možete dodati par kapi boje za kolače kako biste promenili njegov izgled i dobili zanimljive kekse u boji.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/

Izvor: zadovoljna.dnevnik.hr

Više na ovu temu

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti