Veruje se da je Pavlova torta prvi put napravljena u čast slavne ruske balerine Ane Pavlove, tokom '20. godina prošlog veka. Ova poslastica se pravi od umućenih belanaca, a preliva se filom od slatke pavlake i krem sira, pa se posipa svežim voćem. Hrskava korica i mekana unutrašnost, i iznenađujući sastojak, kao što je džem, plus osvežavajuće voće je čine apsolutno neodoljivom. Umesto čuvenog klasika napravite mini verziju Pavlove torte, a ove slatke zalogaje možete da služite u bilo kojoj prilici.
- Sastojci:
- 4 belanceta
- 1 kašičica limunovog soka
- prstohvat soli
- 200 g šećera
- 1 kašika kukuruznog skroba
- kivi
- nar
- 1 kašika krem sira
- 200 ml slatke pavlake
- 20 g šećera u prahu
- 60 g džema
Priprema:
U belanca dodajte limunov sok i so, pa kratko umutite. Onda postepeno dodajte šećer i mutite dok dobijete čvrst šne. Sipajte skrob i opet kratko umutite. Sipajte smesu u špric za kolače. Na plehu obloženom pek papriom oblikujte kolač kružnim pokretima tako da napravite rupu u sredini, a onda od ostataka napravite par puslica (pogledaj sliku). Pecite na 100°C oko 2 sata. Umutite krem sir sa slatkom pavlakom i šećerom u prahu, a kivi isecite, a nar oljuštite. Prvo u rupu od kolača sipajte džem, a onda i fil koji ste sipali u kesu za zamrzivač ili špric za kolače. Ukrasite kivijem i narom.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLANU ILI SLATKU PITU i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem