Sitni kolači su ukras svake trpeze i obično na slavama gosti jedva čekaju da ih poslužite ovim ukusnim poslasticama. Ono što se uvek nađe na stolu su rafaelo kuglice, ruske kape, bajadere... Ali, ako želite da obradujete gosti i ukućane nečim drugačijim, predlažemo vam da napravite čokoladne sitne kolače sa urmama i lešnicima. Ovo je zdravija varijanta jer ne sadrže brašno, mleko, jaja ili šećer.
- Sastojci:
- 100 g lešnika
- 50 g kokosa
- 10 g instant kafe
- 1 kašika tople vode
- prstohvat soli
- 300 g kakaoa
- 150 g sušenih urmi
- 30 g meda
- Za glazuru:
- 120 g čokolade
- 20 ml ulja
- 20 g lešnika
Priprema:
U blender stavite lešnik, kokos, kafu koju ste pomešali sa vodom, kakao i so. Sve dobro sjednite, a urme potopite u toplu vodu. Ostavite da odstoje 15 minuta, pa isecite, izvadite košticu i dodajte u smesu u blenderu. Sipajte i med i opet dobro izblendirajte. Od dobijene smese oblikujte kocke, pa ređajte na pek papir i stavite u zamrzivač na 15 minuta. Za to vreme otopite čokoladu sa uljem. Dodajte u glazuru i sitno seckane lešnike i uvaljajte kolače. Vratite u frižider da se glazura stegne.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus