Ledene kocke su jedan od najlepših kolača. Često se služe na slavama ili kada su praznici, a kombincija mekanog biskvita, mirsinog belog fila i čokoladne glazure je prosto neodoljiva. Ako volite da jedete ledene kocke, predlažemo vam da isprobate ovaj recept koji će vas oduševiti već na prvi zalogaj. Umesto klasičnog fila koristite puding od vanile i tako poboljšajte ukus prelepim ledenim kockama.
- Sastojci:
- Za koru:
- 5 jaja
- 5 kašika šećera
- 5 kašika brašna
- 2 kašike kakao praha
- 3 kašike ulja
- 1 prašak za pecivo
- 600 ml soka od pomorandze
- Za fil:
- 1 l mleka
- 2 kesice pudinga od vanile
- 250 g šećera
- 250 g putera
- Za ganaš od čokolade:
- 200 g čokolade za kuvanje
- 100 ml slatke pavlake
Priprema:
Odvojite žumanca od belanaca, pa belnaca umutite u čvrst šne sa šećerom. Postepeno dodajte žumanca i mutite dok se svi sastojci lepo ne sjedine. Zatim dodajte prosejano brašno sa praškom za pecivo, kao i prosejani kakao. Lagano sjedinite špatulom. Na kraju sipajte ulje i lepo promešajte. Sipajte smesu u pleh koji ste obložili pek papirom i pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 15 minuta. Kada se kora ohladi izvadite iz tepsije i skinite pek papir. Vratite u tepsiju i izbockajte čačkalicom. Prelijte sokom od pomorandže i ostavite da upije. Puding pomešajte sa 200 ml mleka, a preostalo mleko sipajte u šerpu i stavite da se zagreje. Sipajte šećer, pa dodajte i puding. Kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Zatim sklonite sa šporeta i dodajte puter, pa mešajte dok se svi sastojci ne sjedine. Sipajte preko kore i ostavite da se ohladi na sobnoj temepraturi. Istopite čokoladu sa slatkom pavlakom, pa prelijte preko pudinga. Stavite u frižider na 2-3 sata.
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom