Čokoladne kolače retko ko odbija, a za ovaj će vam svi tražiti recept. Za koru se samo umute sastojci, a kada se ispeče se sipa čokoladni preliv koji kada upije čini ovaj kolač mekanim i slasnim. I na kraju ide još jedan sloj čokolade, a to je ganaš. Ljubitelji čokoladnih kolača će biti oduševljeni ovom poslasticom, a uspeva i početnicima u kuhinji. 

  • Sastojci:
  • 2 jajeta 
  • 150 g pavlake 
  • 100 ml ulja 
  • 180 g šećera 
  • 150 g brašna 
  • 45 g kakaoa 
  • 1 kašičica praška za pecivo 
  • 1/2 kašičice sode bikarbone 
  • 1/4 kašičice soli 
  • 1 kašičica ekstrakta vanile 
  • Za preliv:
  • 180 ml vrelog mleka 
  • 1 ravna kašika kakaoa 
  • 50 g kondenzovanog mleka 
  • Za čokoladni ganaš:
  • 100 g čokolade 
  • 80 ml slatke pavlake 
  • 10 g putera 

Priprema: 

U posudi umutite jaja i šećer, pa dodajte prašak za pecivo, sodu bikarbonu, so i vanilu, pa sve dobro sjedinite. Zatim sipajte ulje i pavlaku i opet promešajte. Dodajte prosejano brašno i kakao i sjedinite smesu. Sipajte dobijenu smesu u kalup koji ste obložili pek papirom i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 30 minuta. Dobro sjedinite vrelo mleko i kakao, pa dodajte kondenzovano mleko i promešajte. Ispečenu koru na par mesta izbockajte viljuškom, pa prelijte mlekom koje ste pomešali sa kakaom i kondenozvanim mlekom. Ostavite da upije dok pripremite ganaš. Istopite čokoladu sa slatkom pavlakom i puterom, pa prelijte preko kore i kolač je gotov. 

BONUS VIDEO: 

čokoladni kolač od dva sastojka tiktok/fitwaffle

Izvor: StvarUkusa