Medena pita je poslastica koja vodi poreklo iz Rusije. Spremale su je i naše bake, a naziv je dobila po tome što med ide u koru. Možete isprobati klasičan ruski recept za medenu pitu. Za danas smo pripremili recept koji će opčiniti sve sladokusce - medenu pitu sa karamel filom.
Sastojci:
- Za karamelu:
- 115 g šećera
- 2 kašike vode
- nekoliko kapi limunovog soka
- 100 ml slatke pavlake
- 20 g omekšalog putera
- prstohvat soli
- Za kore:
- 100 g putera
- 115 g šećera
- prstohvat soli
- 120 g meda
- 6 g sode bikarbone
- 1 jaje
- 400 g brašna
- Za krem:
- 350 ml kuvanog kondenzovanog mleka
- 250 ml slatke pavlake
- 100 g šećera u prahu
Recept za medenu pitu sa karamel filom:
U šerpu ubacite šećer, sipajte vodu, promešajte i dodajte nekoliko kapi limunovog soka. Pustite da provri na srednjoj vatri, pa ostavite da se karamelizuje još 5-7 minuta. Postepeno dodajte slatku pavlaku i mešajte dok ne dobijete gušću smesu, a sklonite sa šporeta i dodajte puter. Na kraju dodajte so u karamel fil i promeštajte. Sipajte karamel fil u posudu i ostavite da se ohladi. U drugu šerpu ubacite puter, šećer, so i med. Mešajte na laganijoj vatri sastojke dok ne dobijete kompaktnu smesu, pa ubacite sodu bikarbonu. Mešajte, a kada smesa počne da svetli i peni smanjite temperaturu i mešajte na niskoj temperaturi još 5 minuta. Smesu sipajte u odvojenu posudu, pa dodajte poluumućeno jaje. Umutite špatulom smesu sa medom, pa dodajte brašno. Zamesite testo za medenu pitu u posudi, pa je pokrijte prozirnom folijom i ostavite u frižideru oko 30 minuta. Premesite prhko testo u posudi, a onda ga prebacite na radnu površinu i premesite u oblik valjka koji ćete iseći na 8 delova. Onda ih pokrijte prozirnom folijom i ostavite da odstoje oko 15 minuta. Pospite malo brašna po pek papiru i oklagiji, pa razvucite svaki deo testa za medenu pitu. Uz pomoć pokretne ivice sa pleha utisnite krug prečnika oko 20 cm, a ivice ostavite oko kruga na manjoj razdaljini. Izbockajte prhko testo (krug i ivice) uz pomoć viljuške, pa pecite kore za medenu pitu na 190°C oko 4-5 minuta. Pečene ivice izblendirajte kada se malo ohlade. Ohlađeno skuvano kondenzovano mleko pomešajte sa slatkom pavlakom i šećerom u prahu. Umiksajte, pa po 1-1,5 kašiku fila za medenu pitu rasporedite na svaku od kora (ostavite malo fila sa strane za dekoraciju). Ohlađeni karamel fil stavite u špric za kolače pa ga nanesite na raspoređen beli fil. Preklopite drugom korom i ponovite postupak do utroška materijala. Poslednji sloj treba da bude fil koji ćete poravnati, a sa strane dodajte fil koji ste odvojili. Pospite medenupitu izblendiranim delovima kore, pa oko nje stavite pek papir i pokretnu ivicu. Ostavite tako u frižideru oko 5 sati. Preporučujemo da isprobate i medenu pitu od gotovih kora.
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa
Koliko tačno soli se stavlja u bure kada se kiseli kupus?
Najbolji recept za kiseli kupus - sa suvim mesom, slaninom i šljivama
3 najbolja i najbrža recepta za pripremu šarana za Svetog Luku
Kiš loren - najbolja francuska pita sa slanininom i sirom
Održan treći Maxi nacionalni festival hrane: Proizvođači iz cele Srbije izložili širok spektar voća i povrća