Mermerni kolač je odličan izbor dezerta za slavu. Treba oko sat vremena da se pripremi. Možda ćete želeti da isprobate i najlepši snežni kolač. Mermerni kolač će da obraduje decu uz šolju toplog mleka, ali ni odrasli neće ostati ravnodušni. Evo kako se pravi!
Sastojci:
- 250 g neslanog putera
- 150 g šećera
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 4 velika jajeta
- 200 g brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- ¼ kašičice morske soli
- 60 g kisele pavlake
- 30 g vrele vode
- 30 g kakao praha
- 1 kašika šećera u prahu
Recept za mermerni kolač:
Zagrejte rernu, umutite maslac:
Za mermerni kolač prvo zagrejte rernu na 180 ° C. Namažite maslacem stranice i dno kalupa. Obložite dno papirom za pečenje. Mikserom umutite puter na srednjoj brzini dok ne postane kremast, oko 3 minuta. Dodajte šećer i nastavite da mutite dok se dobro ne sjedine i masa ne postane mekana, još 2 minuta. Sipajte vanilu i nastavite da mutite dok se sve dobro ne uklopi i ne postane glatko, otprilike još jedan minut.
Pomešajte jaja i puter:
Pomešajte brašno, prašak za pecivo i so u posudi. Razbijte jaja u drugu činiju. Dodajte polovinu jaja i polovinu mešavine prosejanog brašna u mešavinu putera, mutite na srednjoj i maloj brzini dok se dobro ne sjedine. Ponovite sa preostalim jajima i brašnom. Dodajte pavlaku i nastavite da mutite dok smesa ne postane glatka. Ostavite testo na stranu. U maloj posudi pomešajte toplu vodu sa kakao prahom.
Napravite belo i čokoladno testo:
Sipajte polovinu testa za torte u drugu činiju i dodajte mešavinu kakao-vode i dobro izmešajte. Raširite "belo" testo iz posude miksera na dno kalupa za hleb. Sipajte čokoladno testo na vrh, u pravoj liniji po sredini. Napravite dizajn nožem ili viljuškom, tako da izgleda "mermerno".
Pecite i servirajte:
Pecite kolač oko 1 sat, ili dok čačkalica ubačena u centar ne izađe čista. Izvadite kolač iz rerne i prebacite na rešetku da se ohladi. Ohlađenu tortu preokrenite na tanjir, uklonite papir za pečenje i ponovo okrenite na drugi tanjir. Pospite vrh torte šećerom u prahu i isecite. Uživajte u mermernom kolaču!
Pročitajte kako se pravi ČOKOLADNI TRILEĆE
BONUS VIDEO:
StvarUkusa/L.S.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem