Trileće je jednostavan kolač koji se pravi od mekanog biskvita i 3 vrste mleka. Podseća na naš koh, a predlažemo vam da isprobate i čokoladnu verziju. Recept za čokoladni trileće će svi obožavati već na prvi zalogaj, a priprema nije preterano komplikovana. Ovaj kolač je brzo postao popularan u celom svetu, a čokoladna verzija je bolja od originalne.
Sastojci:
- Za biskvit:
- 100 g brašna
- 40 g kakaoa
- 1,5 kašičica praška za pecivo
- 1/2 kašičice soli
- 150 g šećera
- 1/2 kašike soka od limuna
- 3 jajeta
- 130 ml mleka
- 70 g putera
- 30 gr čokolade
- Za fil:
- 120 ml toplog mleka
- 70 ml bademovog mleka
- 130 g kondenzovanog mleka
- 15 g kakaoa
- 25 g čokolade
- Za ganaš:
- 250 ml slatke pavalke
- 100 g čokolade
- 1 kašika šećera
Recept za čokoladni trileće:
Napravite biskvit
Istopite čokoladu sa puterom na pari. Umitite belanca sa sirćetom, pa kada se formira pena, postepeno dodajte šećer i mutite dok ne dobijete čvrst šne. U posudi umutite vrelo mleko i kakao, pa dodajte istopljenu čokoladu i žumanca. Sve dobro sjedinite, a onda dodajte prosejano brašno. Opet sve lepo promešajte. Postepeno dodajte šne i lagano umešajte. Sipajte smesu u tepsiju koju ste premazali uljem i posuli brašnom, pa pecite u zagrejanoj rerni na 160°C oko 25 minuta.
Za fil
Pomešajte toplo mleko i kakao, pa promešajte tako da nema grudvica. Zatim dodajte kondenzovano mleko, bademovo mleko i čokoladu koju ste prethodno istopili. Sve lepo sjedinite, pa izbockajte biskvit i preko prelijte mlečni fil.Pokrijte providnom folijom i ostavite u frižideru da upije.
Za ganaš
Umutite slatku pavlaku sa šećerom, pa dodajte istopljenu čokoladi u sve dobro sjedinite mikserom. Premažite preko kolača.
Pročitajte i ovo: Trileće sa ukusom jagode
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem