Koh je starinski kolač koji je natopljen mlekom. Pravi se od jeftinih sastojaka i često se služio u doba inflacije. Ako volite da jedete koh, ali želite da probate nešto drugačije, predlažemo vam da isprobate i ovaj recept. Grci koh prave malo drugačije, umesto kore natopljene mlekom, oni pravi kolač od mleka i slatke pavlake.
Sastojci:
- 900 ml mleka
- 600 ml slatke ili neutralne pavlake
- 95 g kukuruznog brašna
- 300 g šećera
- 2 vanilin šećera
- 1 kašika putera
- 1 jaje
Grčki recept za koh:
Napravite fil
Sipajte 600 ml mleka, slatku pavlaku i šećer u šepru, pa kuvajte dok ne provri. Dok čekate da mleko provri, u drugoj posudi pomešajte preostalo mleko, vanilin šećera i brašno, pa dobro sjedinite tako da nema grudvica. Zatim smesu sa brašnom sipajte u ključalo mleko, pa kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje.
U fil dodajte puter
Sklonite fil sa šporeta i dodajte puter. Mešajte dok se puter ne istopi. Sipajte u kalup koji ste obložili pek papirom.
Pecite koh
Ostavite 5 minuta, pa premažite umućenim jajetom. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 25 minuta. Izvadite kolač iz rerne, ohladite na sobnoj temepraturi, pa prebacite u frižider na 6 sati.
Napomena: Slatku pavlaku možete da zamenite mlekom
Pročitajte i ovo: Koh sa šlagom
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus