Koh je starinski kolač koji je natopljen mlekom. Pravi se od jeftinih sastojaka i često se služio u doba inflacije. Ako volite da jedete koh, ali želite da probate nešto drugačije, predlažemo vam da isprobate i ovaj recept. Grci koh prave malo drugačije, umesto kore natopljene mlekom, oni pravi kolač od mleka i slatke pavlake.
Sastojci:
- 900 ml mleka
- 600 ml slatke ili neutralne pavlake
- 95 g kukuruznog brašna
- 300 g šećera
- 2 vanilin šećera
- 1 kašika putera
- 1 jaje
Grčki recept za koh:
Napravite fil
Sipajte 600 ml mleka, slatku pavlaku i šećer u šepru, pa kuvajte dok ne provri. Dok čekate da mleko provri, u drugoj posudi pomešajte preostalo mleko, vanilin šećera i brašno, pa dobro sjedinite tako da nema grudvica. Zatim smesu sa brašnom sipajte u ključalo mleko, pa kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje.
U fil dodajte puter
Sklonite fil sa šporeta i dodajte puter. Mešajte dok se puter ne istopi. Sipajte u kalup koji ste obložili pek papirom.
Pecite koh
Ostavite 5 minuta, pa premažite umućenim jajetom. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 25 minuta. Izvadite kolač iz rerne, ohladite na sobnoj temepraturi, pa prebacite u frižider na 6 sati.
Napomena: Slatku pavlaku možete da zamenite mlekom
Pročitajte i ovo: Koh sa šlagom
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
Gusta krompir čorba sa slaninicom
Pileći file u aromatičnom sosu od pavlake i paradajza
Recept za najukusniju karbonaru sa piletinom - bez pavlake!
salata
posno