Koh je starinski kolač koji je natopljen mlekom. Pravi se od jeftinih sastojaka i često se služio u doba inflacije. Ako volite da jedete koh, ali želite da probate nešto drugačije, predlažemo vam da isprobate i ovaj recept. Grci koh prave malo drugačije, umesto kore natopljene mlekom, oni pravi kolač od mleka i slatke pavlake. 

Sastojci:

  • 900 ml mleka 
  • 600 ml slatke ili neutralne pavlake 
  • 95 g kukuruznog brašna 
  • 300 g šećera
  • 2 vanilin šećera 
  • 1 kašika putera
  • 1 jaje 

Grčki recept za koh:

13:35
Korak 1

Napravite fil 

Sipajte 600 ml mleka, slatku pavlaku i šećer u šepru, pa kuvajte dok ne provri. Dok čekate da mleko provri, u drugoj posudi pomešajte preostalo mleko, vanilin šećera i brašno, pa dobro sjedinite tako da nema grudvica. Zatim smesu sa brašnom sipajte u ključalo mleko, pa kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. 

13:37
Korak 2

U fil dodajte puter

Sklonite fil sa šporeta i dodajte puter. Mešajte dok se puter ne istopi. Sipajte u kalup koji ste obložili pek papirom. 

13:37
Korak 3

Pecite koh 

Ostavite 5 minuta, pa premažite umućenim jajetom. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 25 minuta. Izvadite kolač iz rerne, ohladite na sobnoj temepraturi, pa prebacite u frižider na 6 sati. 

Napomena: Slatku pavlaku možete da zamenite mlekom

Pročitajte i ovo: Koh sa šlagom

BONUS VIDEO: 

Kolač od limuna  Instagram/ cafecouffee

(StvarUkusa/S.B.)