1. Umesite testo od integralnog brašna, putera, meda i jaja, oblikujte ga u kuglu, umotajte u prozirnu foliju i ostavite 30 minuta u frižideru.

Kruške oljuštite, ali ostavite peteljke. Ako želite, odozdo im pažljivo izdubite sredinu sa košticama. Poklopljene ih dinstajte u 125 ml vode sa 2 kašike šecera, oko 6 minuta, a potom ih dobro ocedite.

Zagrejte rernu na 180 stepeni. Ohla eno testo okruglo razvaljajte na pobrašnjenoj radnoj površini pa njime obložite talasasti okrugli kalup (ø 26 cm) i okolo napravite malo povišenu ivicu. Za nadev razbijte jaja, odvojite belanca od žumanaca pa ulupajte cvrsti sneg od belanaca i malo soli.

Žumanca penasto izmiksajte sa medom i dodajte med i brašno. Varjacom polako umešajte sneg pa krem razmažite po testu. U krem stavite kruške, a kolac pecite 50-60 minuta. Deset minuta pre kraja pospite ga bademima u listicima.


Sastojci:

Za testo:
225 g integralnog brašna
80 g meda
125 g putera
jaje

Za nadev:
kilogram zrelih krušaka
2 kašike šećera
3 jaja
prstohvat soli
150 g meda
100 g mlevenih badema
100 g brašna
1 kašika badema u listićima