Mochi ili daifuku

U različitim izvorima, ovaj desert se naziva drugačije. Negde je on daifuku, ali u većini evropskih izvora to je i dalje mochi. Mochi je testo od pirinča, a tradicionalno se pravi od lepljivog pirinča, koji se prvo kuva, a zatim dugo lupa da bi se stvorila mlevena masa slatkog ukusa. Ovo je tradicionalni način pripreme mochi-a, a u savremenim receptima to se može znatno olakšati korišćenjem mikrotalasne.

Pirinčano testo se koristi ne samo u japanskoj kuhinji, već i u kineskoj, južnokorejskoj, tajlandskoj, havajskoj. Mochi se koristi za pripremu raznih jela, najčešće slatkih. Komadići testa dodaju se u japansku supu osiruko napravljenu od prženog pasulja. Takođe, razna punjenja, upravo ovom desertu donose naziv daifuku. Tradicionalno punjenje za daifuku je anko.

Popularni brend Lotte proizvodi mochi sladoled, koji je zapravo kugla sladoleda umotana u testo od pirinča. Mochi se u Japanu jede tokom cele godine, ali takvi deserti su posebno popularni tokom novogodišnjih praznika. Običaj je mochi pokloniti komšijama i rođacima.

Sastojci:

  • 160 g slatkog pirinčanog brašna
  • 60 g šećera
  • 1 čaša vode
  • kukuruzni skrob za posipanje testa

Priprema:
Brašno i šećer sjedinite u dubokoj šolji. Sipajte vodu i dobro mešajte dok smesa ne postane glatka. Pokrijte šolju providnom folijom i stavite u mikrotalasnu minut, zatim mešajte žicom i ostavite još minut. Ponovo promešajte špatulom, navlaživši je vodom da se testo ne zalepi i stavite u mikrotalasnu na još 30 sekundi. Zatim izvadite i ponovo mešajte.

Pročitajte i: Spremna za tren oka, a plus se NE PEČE: Torta sa sladoledom iz kesice, kiselom pavlakom, plazmom i jagodama


Pospite kukuruzni skrob na pleh ili dasku obloženu pek papirom. Stavite testo na papir. Pospite oklagiju i testo skrobom i nežno razvijte. Moraćete da je posipate skrobom nekoliko puta, tako da testo ne bude previše lepljivo. Stavite pleh sa razvijenim testom u frižider na 20 minuta.

Pomoću modle isecite krugove od testa. Trebalo bi da budu veličine kugle sladoleda. Izvadite kuglu sladoleda, stavite je na sredinu kruga testa i nežno pokrijte. Morate da radite vrlo brzo kako se sladoled ne bi istopio. Zatim umotajte kuglu u prozirnu foliju i stavite je na sat vremena u zamrzivač. Uradite isto sa ostatkom krugova od testa.

Pre služenja pustite desert da odstoji nekoliko minuta da omekša, ali da se ne otopi u potpunosti.

Pošaljite nam recept i kreirajte sadržaj sa nama! Formular pronađite OVDE.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu

Izvor: stil.kurir.rs