1. Za prvi sos u šerpici ugrejati žele od ribizli sa medom. Brusnice oprati, osušiti, dodati i dinstati 8-10 minuta na slaboj temperaturi. Zatim ostaviti sos da se ohladi.


Sastojci:

- 125 g želea od ribizli
- kašika meda
- 170 g brusnica
- 3 jajeta
- 250 g rikote (sir)
- 50 g šećera u prahu
- pakovanje vanilin šećera
- 1/4 kašičice cimeta
- 120 g brašna
- 1/2 kašičice praška za pecivo
- prstohvat soli
- 2 kašike maslaca

2. Za palačinke (deblje palačinke) u činiji glatko pomešati jaja, rikotu, šećer u prahu, vanilin šećer i cimet.

3. Zatim pomešati brašno sa praškom za pecivo i solju. Dodati masi od rikote i mešati dok se ne stvori glatko testo.

4. U teflonu na vrelom maslacu ispržiti oko 16-18 debljih palačinki. Za svaki kolačić sipati punu kašiku testa i pržiti dok ne postanu zlatno-žuti. Palačinke raspodeliti na tanjire i servirati tople sa sosom od ribizla i brusnica. Ko voli može ih pre služenja zagrejati.

Savet:

Rikota je italijanski sveži sir. Možete ga zameniti sa istom količinom ne mnogo slanog sremskog (švapskog) sira, a umesto brusnica upotrebiti neko drugo bobičasto voće, borovnice, ribizle ili kupine, na primer.