Princes krofne su francuska poslastica koja je vremenom postala popularna u celom svetu pod nazivom profiterole. Pravi se od kuvanog testa za koje vam treba malo truda, ali je rezultat očaravajući. Čuvenu poslasticu možete da pravi sa slanim i slatkim filovima, a ako vam treba kao predjelo obavezno probajte princes krofne sa ruskom salatom. One sa vanila kremom su najpoznatije, ali ni sa čokoladom nisu ništa lošije.
Po najkreativnijim receptima za ovu čuvenu poslasticu poznati su Šveđani koji boju princes krofni prilagođavaju praznicima. Za Uskrs se prave žute, za Božić crvena, bela za svadbe, a za Noć veštica su princes krofne sa pomorandžom.
Svake treće nedelje septembra obeleževa se Nedelja prices krofni i tada se mogu jesti najbolje prices krofne na svetu, svih boja i različitih ukusa.
Sastojci:
- 75 g glatkog brašna
- 2 kašičice šećera
- 75 ml mleka
- 75 ml vode
- 50 g putera
- 2 srednja jaja
- 300 ml slatke pavlake
- 1 kašičica ekstrakta karamele
- 20 g šećera u prahu
- 100 g čokolade
- 100 g kupljenog karamel sosa
Priprema:
U posudi pomešajte brašno i šećer, a u šerpi sjedinite vodu, mleko i puter. Stavite šerpu na šporet i kada krene da ključa sklonite, pa dodajte suve sastojke. Umesite testo, pa vratite šerpu na šporet, nekih 2 minuta. Ostavite testo da se ohladi nekih 10-15 minuta. Postepeno mu dodajte umućena jaja i dobro umutite dok se sve ne sjedini. Sipajte u špric za kolače, a zatim istisnite testo u obliku kruga na pleh obložen pek papirom. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 190°C sa ventilatorom oko 20 minuta. Probušite malu rupu na dnu svake loptice (da oslobodite paru) i ostavite da se ohladi u isključenoj rerni sa otvorenim vratima. Umutite slatku pavlaku sa šećerom u prahu i karamelom. Ohlađeno testo presecite na pola, napunite filom i zatvorite drugom polovinom. Ukrasite istopljenom čokoladom i karamelom.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem