Krofne su mnogima asocijacija na detinjstvo i bakinu kuhinju, kada nismo mogli da dočekamo da se ohlade da bi mogli da uživamo u njihovom ukusu. Sigurno da svaka domaćica ima svoj provereni recept, kako da uvek ispadnu savršeno, a za ovaj nije potrebno puno sastojaka.

Sigurno ih već sve imate kod kuće, tako da nema potrebe da idete do prodavnice, a nestaće sa stola čim ih poslužite.

Sastojci:

Za testo:

  • 150 ml mlake vode
  • 1 kašika suvog kvasca
  • 1 jaje
  • 2 kašike šećera
  • 2 kašike ulja
  • rendana kora pomorandže
  • 330 g brašna
  • 1 kašičica soli
  • kockica putera

Za punjenje:

  • džem od kajsije

Priprema:

U mlaku vodu dodajte kvasac, pa razmutite i ostavite da se aktivira. U dublju činiju dodajte jaje, šećer, rendanu koru narandže i ulje, pa viljuškom sve sjedinite. Dodajte kvasac, opet promešajte, pa dodajte brašno i so. Špatulicom pomešajte sastojka, a potom rukama zamesite testo, koje ćete odozgo premazati sa malo putera. Još jednom ga premesite, pokrijte folijom i ostavite sat vremena da nadođe. Prebacite ga na radnu površinu i oklagijom razvucite na oko 1 cm debljine. Kalupom ili čašom vadite krofne, pa ih poređajte na tacnu. Pokrijte ih čistom krpom i ostavite da "odmore" pola sata. Pecite ih u dobro zagrejanom ulju sa obe strane dok ne dobiju zlatnu koricu. Kada se malo prohlade napunite ih džemom od kajsija i pospite šećerom u prahu.

Izvor: Stvar ukusa