Krofne su mnogima asocijacija na detinjstvo i bakinu kuhinju, kada nismo mogli da dočekamo da se ohlade da bi mogli da uživamo u njihovom ukusu. Sigurno da svaka domaćica ima svoj provereni recept, kako da uvek ispadnu savršeno, a za ovaj nije potrebno puno sastojaka.
Sigurno ih već sve imate kod kuće, tako da nema potrebe da idete do prodavnice, a nestaće sa stola čim ih poslužite.
Sastojci:
Za testo:
- 150 ml mlake vode
- 1 kašika suvog kvasca
- 1 jaje
- 2 kašike šećera
- 2 kašike ulja
- rendana kora pomorandže
- 330 g brašna
- 1 kašičica soli
- kockica putera
Za punjenje:
- džem od kajsije
Priprema:
U mlaku vodu dodajte kvasac, pa razmutite i ostavite da se aktivira. U dublju činiju dodajte jaje, šećer, rendanu koru narandže i ulje, pa viljuškom sve sjedinite. Dodajte kvasac, opet promešajte, pa dodajte brašno i so. Špatulicom pomešajte sastojka, a potom rukama zamesite testo, koje ćete odozgo premazati sa malo putera. Još jednom ga premesite, pokrijte folijom i ostavite sat vremena da nadođe. Prebacite ga na radnu površinu i oklagijom razvucite na oko 1 cm debljine. Kalupom ili čašom vadite krofne, pa ih poređajte na tacnu. Pokrijte ih čistom krpom i ostavite da "odmore" pola sata. Pecite ih u dobro zagrejanom ulju sa obe strane dok ne dobiju zlatnu koricu. Kada se malo prohlade napunite ih džemom od kajsija i pospite šećerom u prahu.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem