Sezona kajsija je u punom jeku, pa je idealan trenutak za pripremu letnjih poslastica sa ovim voćem u glavnoj ulozi. Danas vam donosimo recept za domaću štrudlu, koju kada probate zaboravićete na sve ostale.
Sastojci:
- 150 g brašna
- 1 prstohvat soli
- 1 kašičica ulja
- pola kašičice jabukovog sirćeta
- 2 kašike umućenog jajeta
- 60 ml mlake vode
- 1/2 čepa ulja za premazivanje
- 55 g suvog grožđa
- 1 šolja prezli
- malo putera
- 2 kašike vanilin šećera
- 10 kajsija
- 2 šake iseckanih badema ili listića badema
- Šećer u prahu za ukrašavanje
Priprema:
Pomešati brašno, so, ulje, sirće, jaje i mlaku vodu. Sve dobro varjačom promešajte, pa onda izradite testo rukama. Vratite testo u činiju, premažite sa pola čepa ulja i ostavite da odstoji pola sata.
Za to vreme pripremamo ostalo. Suvo grožđe potopite u mlakoj vodi i ostavite da odstoji 20 min. Prezle propržite na malo putera sa vanilinim šećerom. Kajsije očistite i iseckajte na komadiće.
Odstajalo testo istresite na površinu posutu brašnom, malo premesite pa razvucite oklagijom. Rastanjite ga što više možete, najpre oklagijom, pa rukama. Preko testa rasporedite pola smese od prezli. Dodajte kajsije na polovinu testa, preko isceđene suve grožđice i seckane bademe. Odozgo stavite ostatak prezli.
Savijte levu pa desnu ivicu, pa na kraju donju. Rolajte do vrha. Stavite štrudlu u pleh obložen pek papirom i premažite otopljenim puterom. Pecite na 180 stepeni 35 minuta. Ukrasite šećerom u prahu.
Izvor: Stvar ukusa
KUVAJMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i OSVOJITE VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem