Borovnice su bogate antioksidansima, i odlične su u borbi organizma od bolesti. Ukusne su i niskokalorične, i odličan dodatak vašoj uobičajenoj ishrani. Od borovnica se mogu praviti sokovi, džemovi, slatka, kolači, torte, pite, peciva. Isprobajte recept za ukusne pogačice punjene borovnicama. Sigurni smo da će se dopasti svima.
- Sastojci:
- Testo:
- 250 g brašna
- 4 supene kašike šećera
- 1 kašičica vanilin šećera
- 4 g suvog kvasca (pola paketića ili 12 g svežeg)
- prstohvat soli
- 2 žumanceta
- 130-150 ml toplog mleka
- 40 g omekšalog putera
- 1 kašika ulja
- Punjenje:
- 150 g borovnica
- 1 kašika šećera u prahu
- 1 kašičica krompirovog skroba
- Premazivanje:
- kašika mleka
- kašika ulja
- Glazura:
- oko 1/2 šolje šećera u prahu
- 2-3 kašike vrele vode
Priprema:
Testo: pomešajte sve suve sastojke za testo u jednoj posudi. Dodajte žumanca i mleko i mesite oko 10 minuta. Ako koristite svež kvasac, prvo napravite kvasac. Ako je testo na početku mešenja čvrste konzistencije, dodajte malo mleka. U početku, testo treba da se zalepi za ruke i činiju. Kada se testo ujednači, dodajte puter i ulje. Testo će i dalje biti lepljivo, ali će tekstura biti glatka i ujednačena. Umesite jednolično testo koje će vam se samo malo lepiti za ruke. Čvrsto pokrijte posudu prozirnom folijom i ostavite da se udvostruči 60-90 minuta.
Pomešajte borovnice sa šećerom i skrobom. Stavite testo na sto i mesite nekoliko minuta. Zatim podeliti na 8 jufkica. Poravnajte rukom deo testa i stavite veliku kašiku borovnica na sredinu. Zalepite ivice testa zajedno kao kada pravite knedle. Oblikujte pogačice. Odložite na pleh prekriven papirom za pečenje, ne zaboravite da ostavite razmake između. Pokrijte krpom i ostavite 30 minuta. Premažite mešavinom malo mleka i ulja. Pecite u rerni zagrejanoj na 180°C oko 20 minuta, dok ne porumeni.
Glazura: šećer u prahu pomešajte sa vrelom vodom. Ohlađene pogačice premažite glazurom.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA ZIMNICU i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem