1. Izmešajte u šerpi mleko, vanilu, so i gustin. Zagrevajte na srednjoj temperaturi dok ne počne da se zgušnjava. 


Sastojci:

25 g gustina  

250 ml mleka

50 g maslaca

70 g šećera

1 kašičica vanile (ili ekstrakta vanile)

1/2 kašičice soli

1/2 kvasca (3.5 g)

375 g brašna 

Za tamnije braon testo: 

15 g kakaoa + 1 kašika mleka 

Za svetlije braon testo: 

5 g kakaoa + 1 kašičica mleka 

2. Odmah sklonite sa vatre, dodajte maslac i mešajte dok se ne sjedini. Prespite u drugu posudu i ostavite pola sata da se ohladi. 

3. Nakon 30 minuta, dodajte brašno, šećer i kvasac. Mesite rukama dok testo ne bude mekano i elastično. 

4. Podelite testo na dva dela. Jedan deo prekrijte krpom, a drugi ponovo podelite na dva dela. U jedan deo dodajte 15 g kakaoa pomešano sa kašikom mleka i mesite dok ne dobijete homogenu boju. U drugi deo dodajte 5 g kakaoa koji se pomešali sa kašičicom mleka i ponovo mesite. 

5. Dobili ste tri testa različitih boja – belo, tamno braon i svetlo braon. Prekrijte ih krpom i ostavite na sobnoj temperaturi 12 sati ili duže da naraste. 

6. Svako testo podelite na dva dela. Jedan deo dalje delite na četiri dela, a drugi na tri. Tako ćete dobiti sedam delova od svakog testa ili 21 deo ukupno. 

7.  Napravite valjak dužine 20 cm od komada tamno braon testa i istanjite ga. Napravite valjak iste dužine od svetlo braon testa i blago ga pritisnite kako bi primio nepravilan oblik. Obmotajte tamno braon testo oko svetlog. Nema potrebe da ga obavijete celog. 

8. Istanjite komad belog testa da bude nešto duži i dovoljno širok da prekrije braon valjak. Uvijte ga oko braon testa i ponovite korake dok ne iskoristite svo testo. 

9. Istanjite svaki valjak dok ne dostigne dužinu 40 cm. Presecite svaki na pola i poređajte u posudu za pečenje. Prekrijte krpom i ostavite 1-2 sata. 

10. Zagrejte rernu na 170ºC. Premažite hleb mlekom. Pecite oko 40 minuta.

Izvor: kucastil.rs