Mocart torta je zaista odlična. Savršeno je izbalansirana i ukoliko ste ljubitelji čokolade i malina zaljubićete se u nju na prvi zalogaj. Namerno smo rekli maline, mada po receptu idu višnje, jer je ova torta za klasu bolja sa malinama.
Potrebno je:
Kora (potrebne su 3 ovakve kore):
- 4 belanca
- 160g šećera
- 110g mlevenih oraha
- 2 štangle čokolade (izrendati)
- 1 velika kašika mlevenog keksa (plazma ili prezle)
- prstohvat soli
Priprema:
Rernu uključiti na 180C da se zagreje. Pripremiti pleh (28 cm - postaviti ga peka papirom). Pomešati orahe, keks i rendanu čokoladu.
Belanca posoliti sa prstohvatom soli. Umutiti ih u čvrst sneg.
Dodati šećer i umutiti u čvrst šaum. U šaum dodati smesu oraha, keksa i čokolade. Laganim pokretima butalice (varjače) sjediniti smese.
Sipati u pleh, poravnati i peći 20 min.
Pečenu koru pažljivo! izvaditi na rešetku da se hladi.
Kora je lomljiva i bilo bi dobro da podmetnete nešto ispod dok je prenosite. Možete približiti rešetku pa je uz pomoć peka papira samo prevući na nju.
Fil 1.
- 12 žumanca
- 18 kašika šećera u prahu
- 200g čokolade
- 250g putera
Umutiti penasto žumanca sa šećerom. Na pari skuvati u krem (oko 15 min). Pred kraj kuvanja dodati čokoladu. Ostaviti da se ohladi (povremeno promešati)
Umutiti puter i dodati ohlađenom krem.
Kremove na pari ka kuvati u mikrotalasnoj. Umućena žumanca sa šećerom staviti u micro na najače. Posle 20-30 sekundi izvaditi i promešati. Ponovo vratiti u micro. Nakon 20 sekundi ponovo vaditi i mešati. Postupak se ponavlja do željene gustine. Sve ukupno (sa vađenjem i mešanjem) nije potrebno više od 5 min.
Fil 2.
- 250 ml slatke pavlake
- šolja praha za šlag
- 3/4 šolje kisele vode
Umutiti slatku pavlaku. Umutiti prah za šlag sa kiselom vodom.
Spojiti obe smese
Voće
1 kg višanja ili 1 kg malina ocediti od soka.
Slaganje
kora - čoko fil - višnje (maline) - šlag
kora - čoko fil - višnje (maline) - šlag
kora - čoko fil - višnje (maline) - šlag
Kada tortu treba presvući fondanom napraviti 4 kore.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu
Izvor: opusteno.rs
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom