Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Torte

KREMASTO UŽIVANJE: Mocart torta sa čokoladom i višnjama

Autor Ilic Milica
Autor Ilic Milica

KREMASTO UŽIVANJE: Mocart torta sa čokoladom i višnjama

Izvor: Foot: Shutterstock

Mocart torta je zaista odlična. Savršeno je izbalansirana i ukoliko ste ljubitelji čokolade i malina zaljubićete se u nju na prvi zalogaj. Namerno smo rekli maline, mada po receptu idu višnje, jer je ova torta za klasu bolja sa malinama.

Potrebno je:

Kora (potrebne su 3 ovakve kore):

  • 4 belanca
  • 160g šećera
  • 110g mlevenih oraha
  • 2 štangle čokolade (izrendati)
  • 1 velika kašika mlevenog keksa (plazma ili prezle)
  • prstohvat soli

Priprema:

Rernu uključiti na 180C da se zagreje. Pripremiti pleh (28 cm - postaviti ga peka papirom). Pomešati orahe, keks i rendanu čokoladu.

Belanca posoliti sa prstohvatom soli. Umutiti ih u čvrst sneg.

Dodati šećer i umutiti u čvrst šaum. U šaum dodati smesu oraha, keksa i čokolade. Laganim pokretima butalice (varjače) sjediniti smese.

Sipati u pleh, poravnati i peći 20 min.

Pečenu koru pažljivo! izvaditi na rešetku da se hladi.

Kora je lomljiva i bilo bi dobro da podmetnete nešto ispod dok je prenosite. Možete približiti rešetku pa je uz pomoć peka papira samo prevući na nju.

Fil 1.

  • 12 žumanca
  • 18 kašika šećera u prahu
  • 200g čokolade
  • 250g putera

Umutiti penasto žumanca sa šećerom. Na pari skuvati u krem (oko 15 min). Pred kraj kuvanja dodati čokoladu. Ostaviti da se ohladi (povremeno promešati)

Umutiti puter i dodati ohlađenom krem.

Kremove na pari ka kuvati u mikrotalasnoj. Umućena žumanca sa šećerom staviti u micro na najače. Posle 20-30 sekundi izvaditi i promešati. Ponovo vratiti u micro. Nakon 20 sekundi ponovo vaditi i mešati. Postupak se ponavlja do željene gustine. Sve ukupno (sa vađenjem i mešanjem) nije potrebno više od 5 min.

Fil 2.

  • 250 ml slatke pavlake
  • šolja praha za šlag
  • 3/4 šolje kisele vode

Umutiti slatku pavlaku. Umutiti prah za šlag sa kiselom vodom.

Spojiti obe smese

Voće

1 kg višanja ili 1 kg malina ocediti od soka.

Slaganje

kora - čoko fil - višnje (maline) - šlag

kora - čoko fil - višnje (maline) - šlag

kora - čoko fil - višnje (maline) - šlag

Kada tortu treba presvući fondanom napraviti 4 kore.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: opusteno.rs

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti