Recepata za čokoladne poslastice ima bezbroj, a svima je zajedničko to da su većini omiljene. Spoj čokolade i karamele očaraće vas na prvi zalogaj. Korice su toliko mekane jer se natapaju mlekom da se tope, a celu tortu začiniće glazura na vrhu. Ovo je prava čoko bomba raskošnog izgleda pa je možete servirati na svečanim događajima.
- Sastojci:
- Za koru:
- 3 jajeta
- 80 g šećera
- prstohvat soli
- 1 kašika ulja
- 50 ml mleka + još 20 ml za natapanje kore
- 80 g brašna
- 20 g kakao praha
- 1 kašičica praška za pecivo
- Za karamel:
- 70 g putera
- 150 g šećera
- 110 ml slatke pavlake
- prstohvat soli
- Za mus:
- 100 g crne čokolade
- 100 g mlečne čokolade
- 100 ml slatke pavlake
- 120 ml mleka
- 10 g želatina
- Za glazuru:
- 150 g mlečne čokolade
- 30 ml ulja
Priprema:
Umutite jaja sa šećerom i prstohvatom soli. Sipajte ulje, umutite, pa 50 ml mleka i ponovo umutite. Brašno, kakao i prašak za pecivo pomešajte pa dodajte u smesu. Izlijte u pleh i pecite 25 minuta na 180 stepeni. Kora će da se nadigne pa kad se ispeče isecite je na 3 dela približne debljine. Stavite jednu koru na tacnu i preko nje obruč, kako se fil ne bi razlivao. Uz pomoć četkice premažite je mlekom.
Umutite 100 ml slatke pavlake. U 60 ml toplog mleka stavite crnu i mlečnu čokoladu i mešajte dok se ne otopi. zatim tu smesu pomešajte sa umućenom pavlakom i umutite mikserom. Od dobijenog musa nekoliko kašika prebacite u drugu činiju pa tu dodajte rastopljen želatin sa 60 ml mleka. Sada ponovo pomešajte obe čokoladne smese mikserom. Jedan deo dila stavite preko prve kore.
Za karamel upržite šećer sa puterom pa dodajte slatku pavlaku. Mešajte dok se ne zgusne pa dodajte prstohvat soli. Stavite preko musa pola karamel preliva, ali samo u sredini. Odozgo opet ide mus, pa druga kora koju premazujemo mlekom, pa ponofo, mus, karamel, mus. Zatim stavite poslednju koru odozgo i stavite u frižider na 1 h. Zatim prelijte glazurom i vratite u frižider da se stegne.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLAVSKE KOLAČE i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem