Sam naziv ove torte vam govori da je u pitanju prava magija ukusa. Reč je o bomba torti koja se pravi sa orasima i plazomom, a ova kombinacija sastojka bi svaku tortu učinila neodoljivom. Osim fantastičnog ukusa, ona i prelepo izgleda pa će ukrasiti svaku svečanu trpzu. Ono što je izdvaja od svih drugih torti je pored oblika i karamel šne od belanaca koji daje posebnu čar.
- Sastojci:
- Za koru:
- 5 jaja
- 5 kašika šećera
- 2 kašike mlevene plazme
- 4 kašike mlevenih oraha
- Za fil:
- 6 žumanaca
- 200 g šećera
- 250 g putera
- 270 g mlevene plazme
- 150 g mlevenih oraha
- 200 ml soka od pomorandže
- Za karamel šne:
- 6 belanaca
- 300 g šećera (od toga se 6 kašika uprži)
Priprema:
Za koru: Razdvojite belanca od žumanaca, pa belanca kratko umutite. Zatim im postepeno dodajte šećer, pa umutite u čvrst šne. Nakon toga postepeno dodajte žumance i lagano sjedinite. Nakon toga sipajte i plazma keks i mlevene orahe. Opet lagano sjedinite i sipajte u okrugli kalup koji ste obložili pek papirom i poravnajte. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 20 minuta. Proverite čačkalicom da li je kora gotova.
Za fil: Penasto umutite žumanca sa šećerom, pa kuvajte na pari dok se smesa malo ne zgusne. Sklonite sa šporeta, pa dodajte puter sobne temeprature i umutite. Zatim umešajte plazma keks i sok i lagano sjedinite sve. Na kraju dodajte orahe i umutite.
Za karamel šne: Od ukupne količine šećera sa strane sklonite 6 kašika. Belanca kratko umutite, pa dodajte preostali šećer i mutite dok ne dobijete čvrst šne. Onih 6 kašika koje ste odvojili pržite dok se ne karamelizuje. Povremeno promešajte. Zatim karamelizovani šećer dodajte u belanca i umutite.
Preko kore premažite krem, ali tako da dobijete oblik polulopte. Preko fila premažite karamel šne. Ostavite da odstoji u frižideru.
Izvor: Stvar ukusa
Uskršnja pečena šunka sa medenom glazurom
Sočni kolač od pistaća gotov za sat vremena
Piletina Stroganov za praznični ručak
Pileća vekna sa povrćem
Svečana kokos torta za drugi dan Uskrsa