Turci su poznati po kolačima za koji se ne zna koji je ukusniji i lepši. Jedan od njih su i sultan sarme koje možete da pravite sa raznim filovima, ali osnova su uvek kokos i beli fil. Drugi možete da zamenite čokoladnim, sa ukusom jagode..., a danas vam predlažemo da napravite sultan sarme sa pomorandžom. Osvežavajući i lagan kolač se lako pravi, koliko god delovao komplikovan.

  • Sastojci:
  • 1 l mleka
  • 200 g šećera
  • 200 g + 1 kašika brašna
  • 60 g putera
  • 1 kesica vanilin šećera 
  • 400 g kokosa
  • Za drugi fil:
  • 600 ml soka od pomorandže 
  • 2 kašike skroba 
  • 3 kašike brašna 
  • 100 g šećera 
  • Za dekoraciju: 
  • čokoladne mrvice 

Priprema:

U šerpu sipajte mleko, pa dodajte šećer, brašno (200 g + kašiku). Dobro promešajte tako da ne ostanu grudvice. U pleh sipajte kokos i lepo rasporedite, da pokrijete dno. Fil kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Kada krene da vri dodajte puter i vanilin šećer i mešajte dok se ne otope. Sklonite sa šporeta i odmah sipajte preko kokosa, pa poravnajte. Ostavite da se ohladi. U drugoj šerpi pomešajte sok od pomorandže, skrob, brašno i šećer, pa dobro promešajte. Kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Vruć fil od pomorandže sipajte preko ohlađenog belog. Poravnajte, pa kada se ohladi na sobnoj temepraturi stavite u frižider. Isecite prvo po širini na pola, pa secite po dužini tako da dobijete manje pravougaonike. Urolajte i ukrasite čokoladnim mrvicama. 

Izvor: Stvar ukusa