Leti, kada su napolju visoke temeprature, ljudi se najčešće odlučuju za sladoled da se rahlade. A danas vam preporučujemo da napravite pravu letnju poslasticu - tortu sa kajsijama. Nije ledena kao sladoled, ali je lagana i osvežavajuća i sigurno će vam se dopasti već na prvi zalogaj. Torta je po receptu italijanskih domaćica, a ta zemlja je poznata po neverovatno ukusnoj hrani i desertima.
- Sastojci:
- 300 g brašna
- 60 g šećera u prahu
- 5 g praška za pecivo
- 8 g vanilin šećera
- 120 g putera
- 1 limun
- 1 jaje
- Za fil:
- 10 kajsija
- 350 g krem sira
- 60 g šećera
- 100 ml jogurta
- 30 g skroba
- 1/2 limuna
- 2 jajeta
- listići badema
Priprema:
U posudi pomešajte prosejano brašno, šećer u prahu, prašak za pecivo, vanilin šećer i uvaljajte smrznuti puter. Zatim smrznuti puter izrendajte, pa sjednite sa ostalim sastojcima. Dodajte koru limuna i jaje, pa umesite testo. Testo utisnite u kalup (po dnu i obruču) obložen pek papirom. Stavite u frižider na pola sata. Kajsijama izvadite koštice, pa polutke poređajte preko testa. Umutite krem sir sa šećerom, jogurtom i limunovim sokom, pa dodajte jaja i skrob i opet sjedinite mikserom. Sipajte fil preko voća, pa preko poređajte preostale polutke kajsija i pospite listićima badema. Pecite u rerni na 200°C oko 40 minuta. Ako želite gotovu tortu pospite šećerom u prahu.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem