Torte su ukras svake trepze i ne postoji osoba koja će odbiti parče. Oni starinski recepti za torte sa orasima i filom od vanile su uvek popularni, a mi predlažemo da napravite poslasticu kao italijanske domaćice. Njihova kuhinja je poznata u celom svetu, jer zbog odlične kombinacije sastojaka svako jelo i desert su im savršeni. Ako vam se jede nešto slatko ili vam dolaze gosti predlažemo vam da napravite predivnu tortu sa orasima i filom od vanile.
Sastojci:
- 90 g oraha
- 3 jajeta
- 120 g šećera
- 10 g vanilin šećera
- 140 ml mleka
- 120 ml ulja
- 200 g brašna
- 10 g praška za pecivo
- Za fil:
- 2 jajeta
- 100 g šećera
- 30 g vanilin šećera
- 60 g skroba
- 800 ml mleka
- Još:
- 120 ml mleka
Italijanski recept za tortu sa orasima i filom od vanile:
Napravite koru
Pecite orahe u suvom tiganju par minuta. Ostavite na sobnoj temepraturi da se ohlade. U posudi umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom, pa sipajte mleko i ulje. Opet sjedinite mikserom, pa dodajte prosejano brašno i prašak za pecivo. Lepo sjedinite, a onda dodajte mlevene orahe i promešajte. Sipajte smesu na pleh obložen pek papirom i poravnajte. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 30 minuta.
Spremite fil
Umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom, pa dodajte skrob i promešajte. Zatim sipajte mleko i sve sjedinite tako da nema grudvica. Kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje.
Nafilujte tortu
Isecite koru na 2 jednaka dela, a višak kore izblendirajte. Ona će vam služiti za ukrašavanje. Premažite koru mlekom, a onda i polovinom fila. Zatim stavite drugu koru, premažite filom, pa pospite mrvice od kore. Stavite u frižider da se stegne.
Pročitajte i ovo: Čokoladna torta sa orasima
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom