Torte su ukras svake trepze i ne postoji osoba koja će odbiti parče. Oni starinski recepti za torte sa orasima i filom od vanile su uvek popularni, a mi predlažemo da napravite poslasticu kao italijanske domaćice. Njihova kuhinja je poznata u celom svetu, jer zbog odlične kombinacije sastojaka svako jelo i desert su im savršeni. Ako vam se jede nešto slatko ili vam dolaze gosti predlažemo vam da napravite predivnu tortu sa orasima i filom od vanile. 

Sastojci:

  • 90 g oraha 
  • 3 jajeta 
  • 120 g šećera 
  • 10 g vanilin šećera 
  • 140 ml mleka 
  • 120 ml ulja 
  • 200 g brašna 
  • 10 g praška za pecivo 
  • Za fil: 
  • 2 jajeta 
  • 100 g šećera 
  • 30 g vanilin šećera 
  • 60 g skroba 
  • 800 ml mleka 
  • Još: 
  • 120 ml mleka

Italijanski recept za tortu sa orasima i filom od vanile:

14:33
Korak 1

Napravite koru 

Pecite orahe u suvom tiganju par minuta. Ostavite na sobnoj temepraturi da se ohlade. U posudi umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom, pa sipajte mleko i ulje. Opet sjedinite mikserom, pa dodajte prosejano brašno i prašak za pecivo. Lepo sjedinite, a onda dodajte mlevene orahe i promešajte. Sipajte smesu na pleh obložen pek papirom i poravnajte. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 30 minuta. 

14:33
Korak 2

Spremite fil 

Umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom, pa dodajte skrob i promešajte. Zatim sipajte mleko i sve sjedinite tako da nema grudvica. Kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. 

14:33
Korak 3

Nafilujte tortu 

Isecite koru na 2 jednaka dela, a višak kore izblendirajte. Ona će vam služiti za ukrašavanje. Premažite koru mlekom, a onda i polovinom fila. Zatim stavite drugu koru, premažite filom, pa pospite mrvice od kore. Stavite u frižider da se stegne. 

Pročitajte i ovo: Čokoladna torta sa orasima

BONUS VIDEO: 

Instagram/best_kompotik Napoleon torta

(StvarUkusa/S.B.)