Torte su ukras svake svečane trpeze, ali njih možete da pravite i svakodnevno. Ako vam se jede nešto slatko, ako vam dolaze prijatelji... Postoje recepti za torte koje su zahtevne za pripremu, ali i one koje se lako prave (kao što su one bez pečenja). Predlažemo vam da isprobate i ovaj recept za tortu sa čokoladom, voćnim i čizekejk filom. Kombinacija sastojaka je savršena. Nije teška za pripremu i sigurno će uspeti svima.
Sastojci:
Za voćni fil:
4 jajeta
100 ml mleka
150 g malina
70 g šećera
20 g kukuruznog skroba
Za fil:
100 g rikota sira
50 g šećera u prahu
150 ml slatke pavlake
Za glazuru:
200 g mlečne čokolade
300 ml ulja
100 g kikirikija
Za koru:
4 belanceta
2 g soli
40 g šećera
50 g brašna
25 g kakaoa
Recept za tortu sa čokoladom, voćnim i čizkejk filom:
Napravite koru
U posudi umutite belanca, šećer i so, pa dodajte prosejano brašno i kakao. Lepo promešajte da se sastojci sjedine. Sipajte smesu u tepsiju obloženu pek papirom, pa poravnajte i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta. Isecite ivice, pa presecite na pola.
Napravite čizkejk fil
Umutite rikota sir sa šećerom u prahu, pa dodajte umućenu slatku pavlaku i sve dobro sjedinite mikserom.
Napravite voćni fil
U šerpi pomešajte maline i šećer. Kuvajte dok maline lepo ne puste sok, pa dodajte skrob. Promešajte i kuvajte dok se smesa malo ne zgusne. Sipajte u posudu, pokrijte providnom folijom i ostavite da se ohladi u frižideru pola sata.
Napravite glazuru
Istopite čokoladu sa uljem, pa dodajte seckani prženi kikiriki i promešajte.
Ređajte slojeve
Jednu koru premažite mlekom, pa sipajte čizkejk fil i lepo poravnajte. Zatim premažite voćnim filom i stavite drugu koru. Premažite mlekom, pa sipajte još jedan sloj čizkejk fila. Tortu ohladite sat vremena, pa preko sipajte glazuru od čokolade i lepo poravnajte. Ostavite u frižideru još sat vremena.
Pročitajte i ovo: Domaća čokoladna torta
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem