Počeo je Božićni post, ali i sezona slava. U toku posta nemamo baš veliki izbor hrane i onda moramo da osmišljavamo šta zanimljivo možemo da spremimo. Mi vam predlažemo 2 posna rolata, jedan sa spanaćem, drugi sa ajvarom. A naravno, tu je i nezaobilazna ruska salata. Nju možete da mažete i na hleb. Ne treba vam ništa više. 

POSNI ROLAT SA SPANAĆEM 

Sastojci:

Za koru:

  • 150 g brašna 
  • 1 kašičica praška za pecivo 
  • 200 g obarenog spanaća 
  • 200 ml kisele vode 
  • 2 kašike ulja 

Za fil:

  • 1 konzerva tunjevine (160 g)
  • 100 g posnog majoneza 

Priprema:
Skuvajte spanać u slavnoj vodi. Ostavite da se ohladi. Sipajte 150 g brašna u veću činiju. Dodajte kašičicu soli i praška za pecivo, pa promšajte. Dodajte obareni i iseckani spanać i promešajte. Sipajte kiselu vodu i ulje i sve sastojke dobro promešajte. Na pleh od rerne stavite pek papir, pa sipajte smesu za koru. Pecite u dobro zagrejanoj rerni na 200°C oko 10 minuta. Proverite čačakalicom da li je pečen. Vruću koru (odmah nakon pečenja), zavijte u rolat i mokru krpu. Ostavite koru da se ohladi. Tunjevinu iscedite od viška ulja. Sjedinite sa majonezom i origanom. Probajte, pa po ukusu dodatno začinite. Dobijenu smesu premažite ravnomerno po ohlađenoj kori. Umotajte opet u rolat. I ostavite najmanje 3 sata u frižideru (ili hladnoj prostoriji).

POSNI ROLAT SA  AJVAROM 

Sastojci:

Za koru:

  • 8 punih kašika brašna (oko 100 g)
  • 4 kašike ajvara
  • 250 ml kisele vode
  • 1 kašičica praška za pecivo

Za fil:

  • 6 kašika posnog majoneza
  • 1 konzerva tunjevine
  • 3 kisela krastavca
  • 1 kašičica senfa

Priprema:

Prosejte brašno pomešano sa praškom za pecivo. Posolite i pobiberite. Dodajte ajvar. Promešajte, pa postepeno sipajte kiselu vodu. Promešajte sve sastojke dok se ne sjedine. Pleh obložite pek papirom i sipajte smesu za rolat. Rasporedite ravnomerno. Pecite rolat u zagrejanoj rerni na 200°C oko 20-30 minuta. Vruć rolat stavite na mokru krpu i urolajte ga sa papirom u kom se pekao. Ostavite rolat da se dobro ohladi. Za to vreme napravite fil. Isecite krastavce na kockice. Stavite u činiju i dodajte tunjevinu, posni majonez i kašičicu senfa, pa sve sastojke promešajte. Probajte, pa po želji dodajte so i biber. Ohlađeni rolat odvojte od pek papira i premažite sa nadevom. Ponovo urolajte i ostavite u frižideru najmanje 3 sata, a najbolje preko noći.

POSNA RUSKA SALATA

Sastojci:

  • 500 g skuvanog krompira
  • 200g skuvane šargarepe
  • 300g skuvanog graška
  • 100 g kiselih krastavčića
  • 250g posnog majoneza
  • 150g skuvanog kukuruza

Po želji možete da dodate limunov sok, senf, tunjevinu, beli luk, masline…

Priprema:
Krompir skuvajte sa ljuskom u odvojenoj šerpi, a ostalo povrće možete da skuvate zajedno. Krompir, šargarepu i krastavčiće isecite na kockice. Možete da kupite smrznutu mešavinu za rusku salatu, ali ovako pripremljena salata je ukusnija. Možete odmah da je jedete, mada je ukusnija kada odsotoji. 

Izvor: cooking