Doboš torta je prvi put napravljena za mađarsku izložbu u XIX veku, po receptu poznatog poslastičara Jozefa C. Doboša. Za ovu čokoladnu tortu sa karamel glazurom vam je potrebno malo strpljenja i truda, ali na kraju se isplati. Kore se prave lako, a kako se ne bi lepile za pek papir u smesu dodajte ulje i jogurt. Ispecite kore, a one koje su gotove prekrijte krpom. Dok se kore peku, pripremite čokoladni krem, ali ga nemojte držati u frižideru jer će se stegnuti i nećete moći lepo da ga razmažete. Maslac dodajte malo pre premazivanja kora. 

Sa ovim receptom ćete lako napraviti čuvenu tortu. 

Sastojci:

Za koru: 

  • 7 jaja
  • 6 kašika šećera 
  • 10 g vanilin šećera 
  • 7 kašika brašna 
  • 2 kašike ulja 
  • 2 kašike jogurta 

Za čokoladni krem:

  • 6 jaja
  • 100-150 g šećera 
  • 10 g vanilin šećera 
  • 200 g čokolade 
  • 250 maslaca, sobne temperature 

Za karamel glazuru:

  • 200 g šećera 
  • 20 g maslaca 
  • 2 kašike soka od limuna 
  • margarin za podmazivanje noža

Za dekoraciju:

  • mleveni orasi 
  • celi orasi 

Priprema:

Za koru: Kratko umutite belanca, pa dodajte šećer i vanilin šećer. Nastavite da mutite i postepeno dodajte žumanca. Zatim dodajte ulje i jogurt. Nemojte da prestajete da mutite. Isključite mikser, pa dodajte prosejano brašno. Nastavite da mutite dok se sve ne sjedini. Na pek papiru iscrtajte 12 krugova pomoću kalupa za torte, pa isecite. Pleh premažite vodom i zalepite 2 papira u obliku kruga. Zatim na svaki krug sipajte 4-5 kašika smese i lepo popunite krug. Pecite na 200°C oko 5 do 8 minuta. Tako ispecite svih 12 kora. 

Za čokoladni krem: Jaja umutite penasto sa šećerom i vanilin šećerom. Kuvajte na pari 20 minuta, konstantno mešajući. Zatim dodajte čokoladu i mešajte dok se ne otopi. Ostavite da se prohladi, pa dodajte maslac i umutite. 

Odvojite jednu koru, a ostalih 11 ređajte jednu na drugu i svaku premažite čokoladnim filom. Zatim i ivice torte premažite čokoladnim filom, pa ivice ukrasite mlevenim orasima. 

Za karamel glazuru: Propržite šećer, pa dodajte puter. Kuvajte sve dok se šećer ne otopi, pa sipajte limunov sok. Vratite i još malo kuvajte dok se sve lepo ne sjedini i otopi. Treba da dobijete tečnu smesu. Koru koju ste odvojili prelijte karamel glazurom, pa isecite na osam trouglova. Svaki put nož premažite margarinom kako biste lakše sekli. 

Ukrasite vrh torte sa trogulovima prelivenim karamelom i krupnim orasima. 

Izvor: cooking