Iako su praznici prošli to ne znači da ne možemo i dalje da jedemo i pripremamo praznične poslastice. Jedna od karakteristika novogodišnjih i božićnih praznika svakako su medenjaci. Danas sa vama delimo osnovni recept za testo, a vi ih po želji možete ukrasiti.

Sastojci:

  • 400 g brašna
  • 2 jaja
  • 100 g maslaca
  • 2 kašičice sode bikarbone
  • 1/2 kašičice karanfilića za medenjake
  • 1 kašičica cimeta
  • 100-150 g šećera
  • 2 kašike meda

Priprema:

Maslac omekšati, dodati jaja, šećer, med i mikserom dobro izmiksati. Dodati u sito brašn, kakao i karanfilić pa prosejati. Dodajteo ostatak brašna i dobro umesite rukama. Ostavite u frižider na 10-15 min pa razvijte i vadite kalupima po želji medenjake.

Ređajte u pleh obložen pek papirom. Peći na 180 stepini 13 min, ne duže. Pleh podići za jednu rešetku više nego obično.

Izvor: Kod bake u gostima