Ako vilite pitu sa jabukama dopašće vam se i ovaj recept. U standarnu pitu dodajte suve šljive i orahe i poboljšajte ukus već odličnom desertu. Ako ne volite suve šljive umesto njih možete da dodate džem od šljiva, odlično će se uklopiti. 

Napravićete brzo, a svi ukućani će biti oduševljeni. 

Sastojci:

  • 500 g tankih kora za pitu
  • 500 g jabuka
  • 250 g suvih šljiva (može i sa džemom od šljiva)
  • 200 g oraha
  • 3 kašike ulja
  • 300 ml kisele vode
  • 2 kašike šećera
  • 20 g vanilin šećera
  • 3 kašike prezli

Priprema:

Šljive prelijte vrelom vodom i ostavite deset minuta. Usitnite orahe i šljive. Izrendajte jabuke, dodajte ulje, šećer, prezle i vanilu. Promešajte. Vodom poprskajte prve dve kore, na treću stavite 3 kašike jabuka. Prekrijte četvrtom korom, popsrkajte vodom, pa uz kraj stavite fil od suvih šljiva. Umotajte kao rolat. Podmažite pleh uljem. Pite odozgo premažite uljem, isecite ih, pa ostavite deset minuta da stoje. Za to vreme uključite rernu da se zagreje. Pecite ih na 200°C dok ne porumene, oko 35 minuta. Pečene pite prekrijte krpom i ostavite da stoje samo pet minuta. Pospite šećerom u prahu. 

Izvor: serpica