Pašticada je tradicionalno hrvatsko jelo od junećeg mesa koje se kuva u slatko-kiselom sosu. Juneće meso prvo stoji u marinadi, pa se kuva ceo komad mesa, a onda i šnicle u gustom umaku, što omogućava da bude mekano kao puter. Pašticada potiče iz Dalmacije i obično se sprema za praznike, venčanja i krštenja. Služi se sa njokama ili taljatelama. Mi predlažemo da ovako pripremljeno juneće meso poslužite za ručak i tako obradujete porodicu.
Sastojci:
- 1 kg junećeg buta
- 4 šargarepe
- 2 crna luka
- 1/4 korena celera
- 100 g slanine
- 4 čena belog luka
- 300 ml crvenog vina
- 5-6 suvih šljiva
- 1 prstohvat peršuna
- 3-4 kom lovorovog lista
- svinjska mast
Recept za juneće meso sa vinom i šljivama:
Juneće meso dobro očistite od masnoće, ali ga ostavite u komadu. Zatim meso zasecite na nekoliko mesta, pa u te proreze stavite očišćene, cele čenove belog luka. Stavite meso u posudu, pa u nju dodajte krupno sečen crni luk, šargarepu, celer i slaninu. Sipajte crveno vino i vodu tako da ceo komad junećeg mesa bude potopljen. Pokrijte providnom folijom i ostavite da se marinira preko noći. Zatim izvadite meso iz posude, a marinadu sačuvajte za kasnije. U dubljoj šerpi istopite mast, pa propržite meso. Zatim ga izvadite iz šerpe, pa u istu dodajte samo povrće iz marinade i pržite dok ne omekša. Zatim vratite juneće meso i prelijte marinadom, pa sipajte i vrelu vodu (meso treba da bude pokriveno). Dodajte i suve šljive (bez koštice), lovorov list, posolite i pobiberite. Kuvajte 2 sata uz povremeno dolivanje vode. Kada juneće meso skroz omekša, izvadite ga iz šerpe, pa ga isecite na šnicle. Sos ispasirajte, a onda i vratite meso u šerpu. Začinite po želji i ostavite da se krčka na tihoj vatri još pola sata.
Pročitajte i ovo: Kako se pravi bečki gulaš od junećeg mesa
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem