Pašticada je tradicionalno hrvatsko jelo od junećeg mesa koje se kuva u slatko-kiselom sosu. Juneće meso prvo stoji u marinadi, pa se kuva ceo komad mesa, a onda i šnicle u gustom umaku, što omogućava da bude mekano kao puter. Pašticada potiče iz Dalmacije i obično se sprema za praznike, venčanja i krštenja. Služi se sa njokama ili taljatelama. Mi predlažemo da ovako pripremljeno juneće meso poslužite za ručak i tako obradujete porodicu. 

Sastojci:

  • 1 kg junećeg buta
  • 4 šargarepe
  • 2 crna luka
  • 1/4 korena celera
  • 100 g slanine
  • 4 čena belog luka
  • 300 ml crvenog vina
  • 5-6 suvih šljiva 
  • 1 prstohvat peršuna
  • 3-4 kom lovorovog lista
  • svinjska mast

Recept za juneće meso sa vinom i šljivama:

Juneće meso dobro očistite od masnoće, ali ga ostavite u komadu. Zatim meso zasecite na nekoliko mesta, pa u te proreze stavite očišćene, cele čenove belog luka. Stavite meso u posudu, pa u nju dodajte krupno sečen crni luk, šargarepu, celer i slaninu. Sipajte crveno vino i vodu tako da ceo komad junećeg mesa bude potopljen. Pokrijte providnom folijom i ostavite da se marinira preko noći. Zatim izvadite meso iz posude, a marinadu sačuvajte za kasnije. U dubljoj šerpi istopite mast, pa propržite meso. Zatim ga izvadite iz šerpe, pa u istu dodajte samo povrće iz marinade i pržite dok ne omekša. Zatim vratite juneće meso i prelijte marinadom, pa sipajte i vrelu vodu (meso treba da bude pokriveno). Dodajte i suve šljive (bez koštice), lovorov list, posolite i pobiberite. Kuvajte 2 sata uz povremeno dolivanje vode. Kada juneće meso skroz omekša, izvadite ga iz šerpe, pa ga isecite na šnicle. Sos ispasirajte, a onda i vratite meso u šerpu. Začinite po želji i ostavite da se krčka na tihoj vatri još pola sata. 

Pročitajte i ovo: Kako se pravi bečki gulaš od junećeg mesa

BONUS VIDEO: 

TikTok/brittself20 Pileće meso

Izvor: StvarUkusa