Kada kažemo čokoladne ili voćne torte mnogi će se odlučiti za čokoladne. Ali, šta ako vam kažemo da ne morate da birate između jednih i drugih. Za Novogodišnje praznike napravite čokoladnu tortu sa suvim voćem po receptu naše čitateljke Slađane. Torta ima 4 korice, kremasti fil od žumanaca i glazuru na vrhu.

  • Sastojci:
  • Kore:
  • 16 belanaca
  • 500 g šećera
  • 400 g sitno seckanog raznog suvog voća (suvo grožđe, kajsije, smokve, brusnice, šljive...)
  • 400 g brašna
  • 1-2 limuna zavisno od veličine (sok i sitno rendana kora)
  • Fil:
  • 16 žumanaca
  • 16 kašika šećera
  • 4 kašike brašna
  • 1 dl mleka
  • 200 g čokolade za kuvanje
  • 250 g maslaca
  • 6 kašika šećera u prahu
  • 3 kesice vanilin šećera
  • Glazura:
  • 200 ml slatke pavlake
  • 200 g čokolade

Priprema:

Potrebno je da ispečete 4 kore dimenzija otprilike 20x32cm. Za jednu koru potrebno vam je: 4 belanca koje umutite sa 125g šećera u čvrst šam, dodajte 1-2 kašike limunovog soka i malo narendane limunove korice. U šam lagano umešajte varjačom 100 g brašna i 100 g sitno seckanog suvog voća. Smesu rasporedite na nauljen pek papir u plehu i pecite na 180C u zagrejanoj rerni oko 20 minuta. Tako još tri kore.

Fil pripremite tako što ćete 16 žumanaca penasto umutiti sa 16 kašika šećera, dodati 4 kašike brašna i decilitar mleka i kuvati na pari dok ne počne da se zgušnjava (oko 15minuta). Zatim u krem dodajte 200g izlomljene čokolade i kuvajte dalje na pari uz mešanje dok se sva čokolada ne otopi. Skloniti sa vatre i ostavite da se ohladi. Dok se skuvani fil hladi umutite 250g maslaca sa 6 kašika šećera u prahu i 3 kesice vanilin šećera. Maslac dalje mutite mikserom uz postepeno dodavanje ohlađenog fila od čokolade dok ne dobijete ujednačenu glatku smesu. Dobijeni krem podelite na otprilike tri jednaka dela i nafilujte 3 korice. Na četvrtu koricu ide glazura - čokoladni ganaš.

Ganaš pripremite tako što ćete slatku pavlaku zagrejati skoro do ključanja, a u posebnu činiju izlomiti čokoladu. Zagrejanom pavlakom prelijte čokoladu i mešajte dok se sva čokolada ne otopi. Tortu prelijte prohlađenim ganašem i ostavite preko noći da korice lepo upiju fil i omeknu.

Pošto u tortu ide dosta suvog voća koje je najbolje sitno naseckati i za to treba vremena, voće možete naseckati i dan ranije. Takođe, pre nego što umešate suvo voće u šam od belanaca možete ga posuti sa malo brašna da ne padne na dno pleha prilikom pečenja. Umesto četiri manje korice, ako imate veliki pleh, možete peći dve veće kore pa ih deliti na pola.

Recept poslala Slađana Petrović Simić

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA NOVOGODIŠNJU I BOŽIĆNU TRPEZU i osvojite VREDNE NAGRADE